Od juna 2022.godine, penzije prosečno vrede manje nego godinu dana ranije

Od juna 2022.godine prosečan penzioner u Srbiji za svoju penziju može da kupi manje nego što je to mogao godinu dana ranije.

Prosečna penzija trenutno iznosi 30 965 dinara, a ako se na 12 meseci podeli jednokratna isplata penzionerima od 20 000 dinara ta je penzija 32 631 dinar odnosno 11 odsto viša nego godinu dana ranije.

U junu mesecu ove godine godišnja inflacija u Srbiji se popela na 11,9 odsto i već tog meseca je prosečni penzioner za svoju penziju mogao da kupi manje nego godinu dana ranije.

Kako je upravo objavio Republički zavod za statistiku, godišnja inflacija u avgustu 2022.godine je iznosila 13,2  odsto, pa je prosečan penzioner u tom mesecu za svoju penziju mogao da kupi otprilike 2,2 odsto manje nego godinu dana ranije.

Zahvaljujući linearnoj isplati po 20 000 svim penzionerima, nezavisno od visine penzije, penzije niže od prosečne više su sačuvale svoju vrednost, dok su penzije više od prosečne inflacijom više obezvredjene, budući da je njihov procentualni rast bio niži od prosečnih 11 odsto.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com