Ode Komercijalna banka: U budžet uplaćeno 395 miliona evra

U budžet Republike Srbije danas je uplaćeno 395 miliona evra čime je okončana prodaja Komercijalne banke AD Beograd, saopštilo je Ministarstvo finansija Srbije.

Ministar finansija Siniša Mali potpisao je danas Ugovor o prenosu akcija te banke izmedju Republike Srbije i NLB banke ddd Ljubljana. U ime NLB, ugovor je potpisao njen zastupnik Branislav Marić, navodi se u saopštenju i dodaje da je „privatizacija Komercijalne banke deo sporazuma sa Medjunarodnim monetarnim fondom“.

Mali je ocenio da je „za finansijski i bankarski sektor danas veliki dan“ i da je „ceo postupak prodaje Komercijalne banke  sve vreme, bio veoma  transparentan i profesionalan“, navodi se u saopštenju.

„Sveukupno smo dobili cenu koja je iznad gornjeg ranga procene vrednosti banke, koju je izradio naš finansijski savetnik Lazard i možemo da budemo veoma zadovoljni, rekao je Mali.

Prodato je 83,23% običnih akcija banke za iznos od 387,02 miliona evra uvećan za kamatu po kamatnoj stopi od 2 odsto godišnje za period od 1. januara 2020. godine do datuma završetka transakcije, precizira se u saopštenju.

Ugovorom je predvidjeno i da se 50 odsto iskazane dobiti za 2019.godinu isplati kao dividenda, na osnovu čega je Republika Srbija prihodovala iznos od oko 32 miliona evra. Dodatno, bila je predvidjena i isplata dividendi iz ranijih godina, po kom osnovu je Srbija prihodovala oko 27 miliona evra.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com