Penzije: Hoće li švajcarska formula biti modifikovana, kako i kad?

Neposredno pre nego što je, po usvajanju odgovarajućeg zakona u decembru, primenjena u praksi u februaru, švajcarsku formulu za obračun penzija u Srbiji je doveo u pitanje predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

I juče opet.

Švajcarska formula za obračun penzija, po kojoj su januarske penzije obračunate i  isplaćene prvi put početkom februara, biće dakle modifikovana, pitanje je kako i kada?

Danas je nadležni ministar za finansije Siniša Mali u razgovoru sa penzionerima u Gerontološkom centru Bežanijska kosa  pomenuo 2025. godinu, ili precizno:

“Namera nam je da modifikujemo tu formulu i da penzije budu još veće. Cilj nam je 2025. godina i zato je važno da nastavimo da se odgovorno ponašamo prema našim javnim finansijama, da nam dolaze novi investitori, da gradimo nove puteve i nove fabrike, a sve to kako bismo imali više novca u budžetu. Cilj nam je da 2025. godine prosečna penzija u Srbiji bude oko 440 evra. Danas je oko 230 evra, a mi nameravamo da ona bude duplo veća za pet godina”, rekao je Mali prema saopštenju Ministarstva finansija Srbije.

Švajcarska formula za obračun penzija primenjuje se od početka ove godine i prvi put su penzije uvećane po toj formuli za 5,4% isplaćene početkom februara.

Prema zakonu, penzije su za ovu godinu uvećane za zbir polovine procenta rasta potrošačkih cena i polovine procenta rasta prosečnih neto plata ostvarenih u periodu jun 2018 – jun 2019. godine. Dakle, usklađivanje se vrši odloženo.

Zakon taj švajcarski obračun reguliše ovako:

“Penzije se počev od penzije za januar tekuće godine usklađuju u procentu, koji predstavlja zbir polovine procenta promene potrošačkih cena i polovine procenta promene prosečne zarade bez poreza i doprinosa.

Usklađivanje penzija u smislu stava 1 ovog člana vrši se na osnovu podataka organa nadležnog za poslove statistike o promeni prosečne zarade bez poreza i doprinosa zaposlenih na teritoriji Republike Srbije i promeni potrošačkih cena za period od 12 meseci računajući unazad počev od meseca juna prethodne kalendarske godine u odnosu na period od 12 meseci, koji prethodi navedenom periodu”.

Prosečna penzija isplaćena za januar 2020. godine iznosi 27.754 dinara odnosno 236 evra, objavio je Republički fond za penzijsko-invalidsko osiguranje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com