Penzionerima po 5.000, s povećanjem penzija saglasan i Fiskalni savet

Penzioneri u Srbiji će 18. decembra dobiti po 5.000 dinara, rekao je danas ministar finansija u Vladi Srbije Siniša Mali.

On je rekao da će tu jednokratnu isplatu dobiti milion i 717 hiljada penzionera.

Pred poslanicima Narodne skupštine Republike Srbije su izmene finansijskog plana Republičkog fonda penzijsko-invalidskog osiguranja, koje će tu isplatu omogućiti.

Izmedju vladajuće Srpske napredne stranke i Fiskalnog saveta veliko je neslaganje i oko penzija.

Za razliku od plata u javnom sektoru, Fiskalni savet je saopštio da „uslovno podržava planirani rast penzija u 2021.godini iako on nije opravdan trenutnim ekonomskim kretanjima“.

„Rast penzija u 2020.i 2021.godini rezultat je primene objektivnog pravila     “ švajcarske“ formule. Ova formula u kriznim vremenima daje veći rast penzija od rasta BDP-a (što je sad slučaj), ali u dobrim vremenima rezultira nešto sporijim povećanjem penzija – i tada bi penzije trebalo da se vrate na svoj održivi nivo od oko 10%  BDP-a.

Zbog toga Fiskalni savet podržava planirano povećanje penzija u 2021.(5,9% od 1.januara 2021 – prim.EkonVesti) , ali samo pod uslovom da Vlada nastavi dosledno da se pridržava „švajcarske “ formule i nakon završetka krize“, saopštio je Fiskalni savet.

Medjutim, poslanici PUPSa su  se sa skupštinske govornice zahvalili predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću zato što je razumeo da “ švajcarska formula“ treba da bude prilagodjena našim uslovima.Odnosno da bi penzije trebalo uskladjivati s rastom plata u javnom sektoru.

Vučić je već ranije, tek što je švajcarska formula usvojena, u televizijskim nastupima najavljivao – obećavao da će švajcarsku formulu promeniti jer nije prikladna našim uslovima.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com