Poljska Nemačkoj: Reč da nam niste rekli, dok ne platite ratnu štetu

Specijalni komitet, koji se bavio utvrdjivanjem štete, koju je nacistička Nemačka nanela Poljskoj za vreme Drugog svetskog rata, mogao bi završni račun te štete da objavi na 80. godišnjicu napada Nemačke na Poljsku, 1. septembra ove godine.

To je poljskom izdanju Sieci saopštio Arkadiuš Mularčik, šef grupe eksperata, koji se bave pitanjem kompenzacija, koje bi po tom osnovu Poljska mogla da dobije od Nemačke.

Kako prenose ruski mediji, Mularčik je na pitanje novinara da li je konačna cifra veća od 1.000 milijardi dolara odgovorio sa: „Blizu ste“.

Mularčik je poručio Nemcima da je Poljska svesna da bi bila mnogo razvijenija država da nije bilo nemačkih zločina, rušenja i otimačine poljske imovine za vreme Drugog svetskog rata.

Član komisije poljskog parlamenta za utvrdjivanje štete Jan Ševčak rekao je za poljski portal Polityce, koji citiraju ruski mediji, da je prava sramota što je pitanje „posledica nemačkog istrebljenja poljskih gradjana i rušenja poljske ekonomije ignorisano tokom poslednjih 30 godina“.

„Sve dok Nemačka ne namiri obaveze prema Poljskoj proistekle iz Drugog svetskog rata u iznosu ne manjem od 900 miliona dolara, Berlin bi trebalo da bude strogo uzdržan oko svega što se tiče delovanja Poljske“, rekao je Ševčak komentarišući podučavanja o vladavini zakona, koja se Poljskoj upućuju iz EU.

Sporazumom iz 1954. godine potpisanim izmedju tadašnjeg SSSR i tadašnje DDR (Nemačka Demokratska Republika) s kojim se saglasila tadašnja Poljska Narodna Republika, Poljska se odrekla prava na nadoknadu ratne štete od Nemačke.

Predstavnici sada u Poljskoj vladajuće partije „Pravo i pravda“ zastupaju stav da se Poljska Narodna Republika s tim sporazumom saglasila pod pritiskom SSSR-a u vreme kad ni ona ni Nemačka Demokratska Republika nisu bile samostalne suverene države, koje uostalom više i ne postoje.

Pitanje nemačkih reparacija Poljskoj vezano je za zaoštrenu raspravu Varšave i Tel Aviva oko uloge Poljaka u stradanju poljskih Jevreja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com