Počele isplate minimalaca novoosnovanim preduzećima

Uprava za trezor Ministarstva finansija počela je danas sa isplatom 60 odsto minimalca, za dva meseca odjednom, novoosnovanim preduzećima, a koja nisu koristila prvi paket ekonomskih mera pomoći.

Kako je saopštilo Ministarstvo finansija, po 36.440 dinara biće isplaćeno za 11.074 zaposlena u 8.141 preduzeću osnovanom izmedju 15. marta i 20. juna i za 5.470 zaposlenih u 2.148 preduzeća, koja nisu novoosnovana, ali nisu ranije koristila mere pomoći.

„Ovo je peti mesec da uplaćujemo minimalnu zaradu za zaposlene u privrednim subjektima. To je deo paketa ekonomskih mera od oko 5,8 milijardi evra što čini 12,5% našeg BDP-a. Ovako obiman paket, u odnosu na veličinu svoje ekonomije, nisu imale ni mnogo bogatije zemlje od nas, a potvrdu da smo na taj način spasili privredu dobili smo i od medjunarodnih finansijskih institucija. Uspeli smo da zadržimo punu zaposlenost, a to pokazuju i podaci o stopi nezaposlenosti koja je u drugom kvartalu ove godine na istorijskom minimumu od 7,3%“, rekao je ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali.

Inače, odlukom Vlade Srbije, minimalna zarada će u Srbiji od 1. januara 2021. godine biti povećana za 6,6% na 32.124 dinara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com