Počinje isplata penzija po švajcarskoj formuli!

Od utorka počinje u Srbiji isplata penzija uskladjenih po takozvanoj švajcarskoj formuli.

Penzija za januar, koja se isplaćuje u februaru, biće usklađena sa inflacijom i rastom prosečne plate u periodu od juna 2018. godine do juna 2019. godine. Dakle, usklađivanje se vrši odloženo.

To znači da povećanje plata u novembru 2019. godine neće biti uračunato u povećanje penzije, koja će biti isplaćena u februaru.

Naime, penzije će biti uvećane za zbir polovine procenta rasta potrošačkih cena i polovine procenta rasta prosečnih neto plata ostvarenih u periodu jun 2018 – jun 2019.

Član Zakona o PIO, koji je izmenjen  u decembru 2019. godine glasi:

„Penzije se počev od penzije za januar tekuće godine usklađuju u procentu, koji predstavlja zbir polovine procenta promene potrošačkih cena i polovine procenta promene prosečne zarade bez poreza i doprinosa.

Usklađivanje penzije u smislu stava 1 ovog člana vrši se na osnovu podataka organa nadležnog za poslove statistike o promeni prosečne zarade bez poreza i doprinosa zaposlenih na teritoriji Republike Srbije i promeni potrošačkih cena za period od 12 meseci računajući unazad počev od meseca juna prethodne kalendarske godine, u odnosu na period od 12 meseci, koji prethodi navedenom periodu“.

Prosečna penzija isplaćena za decembar 2019. godine u Srbiji je iznosila 26.336 dinara. Poslednji objavljeni podatak o prosečnoj neto plati je za novembar 2019. godine: 56.331 dinar. Prosečna penzija u decembru bila je 46,75% prosečne neto plate u novembru.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com