Posle 40 godina vraćene umetničke slike nestale u vreme DDR

Gradonačelnik grada Gota Knut Krojh mesecima je vodio pregovore i posle 40 godina vraćeno je pet umetničkih slika ukradenih iz dvorca Fridenštajn 14. decembra 1979. godine, objavili su magazin Spiegel i Frankfurter algemajne cajtung.

Grad Gota nalazi se na teritoriji bivše DDR i slike su nestale u vreme dok je ta država još postojala.

Navodno se Zadužbini dvorca Fridenštajn javio advokat sa juga Nemačke, kao zastupnik naslednika i ponudio otkup nestalih slika.

Nije potvrđeno, ali se spekuliše da je Zadužbina Siemens platila 5,25 miliona evra kako bi slike bile vraćene u dvorac. Zadužbina Siemens odbila je da komentariše te informacije.

Navodno se ukradene slike na tržištu prodaju po 10-15 odsto svoje realne vrednosti.

Uglavnom, slike su vraćene, kako su objavili Spiegel i FAZ, krajem septembra i sada su u Laboratoriji državnih muzeja Berlina gde se proverava da li se radi o originalima.

Sa svoje strane, Pokrajinska kriminalistička služba objavila je o pokrenutom krivičnom postupku protiv dva muškarca starosti od 46 i 54 godine zbog ucene i trgovine ukradenim umetničkim delima.

A radi se o sledećim umetničkim delima: “Portret nepoznatog gospodina sa šeširom i rukavicama“ Fransa Halsa, „Sveta Katarina“ Hansa Holbajna starijeg, „Seoski put sa seoskim kolima i kravama“ Jana Brojgela starijeg. Kao i dve kopije: „Starac“ Jana Livensa (kopija Rembranta) i „Autoportret sa suncokretima“ Antonisa van Dajka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com