Poverioci obustavili Ukrajini servisiranje duga

Grupa stranih komercijalnih kreditora, saopštila je da je Ukrajini obustavila otplatu prospelih dugova na period od 1.avgusta 2022.godine do kraja 2023.godine.

„Mi, grupa kreditora Ukrajine, izražavamo našu solidarnost i podršku Ukrajini u njenoj zaštiti od neosnovanog, neisprovociranog i nezakonitog agresivnog rata Rusije. Mi objavljujemo da smo prihvatili zahtev Ukrajine da joj se odloži servisiranje duga držaocima obveznica od 1.avgusta 2022.godine i produže rokovi gašenja duga“objavljeno je na sajtu Ministarstva finansija Nemačke.

Odlaganje servisiranja dospelih obaveza po evrobondovima  tražila je vlada Ukrajine o čemu je objavila saopštenje.

Vlada Ukrajine je donela odluku da odloži plaćanje po osnovu hartija od vrednosti koje držaocima daju za pravo da kupuju odredjenu količinu akcija po fiksnoj ceni.

Pre odluke o obustavi i odlaganju otplate prispelih dugova Ukrajine mediji i rejting agencije su objavili da su najpre Rusija, pa onda i Belorusija propustile da u ugovorenom roku i u ugovorenoj valuti isplate dospeli dug.

I jedna i druga država su odbacile vesti o defoltu.

Blumberg je objavio da je Rusija prvi put od 1918.godine dozvolila defolt po državnom dugu jer do isteka grejs perioda 26.juna nije izvrsila uplatu 100 miliona dolara odloženih obaveza po osnovu državnih obveznica, a rejting agencija Moody’s je saopštila da je Rusija dopustila defolt po evroobligacijama i da nisu isključeni novi defolti (propuštanje servisiranja dospelog duga) po budućim isplatama.

Ministarstvo finansija Rusije je saopštilo da je termin „defolt“ neprimenjiv na situaciju u kojoj se s plaćanjem duga nalazi Rusija jer medjunarodni računovodstveno – klirinški sistemi nisu transferisali sredstva poveriocu iako su ih dobili u punom obimu.

Centralna banka Rusije je ocenila da je simptomatično da su vesti o defoltu Rusije samo ocene pojedinih analitičkih i rejting agencija i esperata a da „objave o defoltu nema“.

Zvanična rejting agencija Belorusije Fitch snizila je 19.jula dugoročni rejting Belorusije do ograničenog defolta, a agencija Moody’s je 15.jula saopštila da je Belorusija dopustila defolt po stranim dužničkim obavezama odnosno nije na način predvidjen dokumentacijom platila dospelih 22,9 miliona dolara po desetogodisnjim evroobveznicama Belarus – 2027.

Naime, Ministarstvo finansija Belorusije je 29.juna saopštilo da je država obavila plaćanja po evroobligacijama u beloruskim rubljama. Pare su prebačene na specijalni račun beloruske banke, a agent plaćanja je pozvan da pare uzme sa tog računa i isplati investitora, što agent placanja nije učinio jer „plaćanje u nacionalnoj valuti protivreči dokumentaciji obveznica, koja ne dopušta obračun u alternativnoj valuti“.

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com