Pred utakmicu Rusija-Hrvatska: Nije sve u šoldi?

Ta vest Interfaksa do suza je nasmejala jedne, a debelo zabrinula druge „narodne novinare“, kako ih zovu u Rusiji, na društvenim mrežama: ruska država ne namerava da novčano nagradi ruske fudbalske reprezentativce čak i ako bi osvojili Svetsko fudbalsko prvenstvo u fudbalu.

„Isplate zasad nisu planirane. Po čemu se Svetsko prvenstvo u fudbalu razlikuje od svetskih prvenstava u drugim vidovima sporta? Za rezultate postignute na svetskim prvenstvima, država nikada ne plaća sportistima“, rekao je Interfaksu neimenovani izvor u vlasti Rusije.

Na društvenim mrežama jedni ovoj vesti nisu poverovali, pa su se čak cinično, jer ruski predsednik pokušava da igra hokej, prisetili jedne državne isplate hokejaškoj reprezentaciji, drugi su se rastužili: sad će sigurno izgubiti!

Reakcija ovih drugih nije sasvim bez svakog smisla, jer zašto bi da nije tako Frankfurter algemajne cajtung tekst o istorijatu nagradjivanja nemačkih fudbalskih reprezentativaca započeo sledećim vicem: Znate li u čemu je razlika izmedju jednog fudbalskog golgetera i pljačkaša banaka?Pljačkaš banaka kaže: “Pare, ili pucam!“. Golgeter kaže: “Pare, ili ne pucam“.

Fudbalska reprezentacija Rusuje, medju reprezentacijama je koje su u najvećoj meri sastavljene od igrača domaćih klubova jer su Rusi dobro plaćeni i kod kuće, i njeni su fudbaleri jutros emitovali poruku navijačima:

„Nadahnjuje nas vaša podrška, vi ste najbolji navijači na svetu. Mnogo vas volimo i poštujemo. Trudićemo se iz sve snage, sve ćemo dati za pobedu, pa i više od toga. Mnogo nam je stalo da ostanemo u Svetskom šampionatu i sve ćemo za to učiniti“

Posle pobede hrvatske fudbalske reprezentacije nad Danskom i prolaska u četvrtfinale, Hrvatska je slavila danima. Na HRT-u je prikazan snimak hrvatskih reprezentativaca usred njihovog slavlja, pa je zabeležen trenutak kad Luka Modrić peva: “Nije sve u šoldi…”

Modrić je bio u igračkoj trojci, koja je odmah po plasmanu Hrvatske na Svetsko prvenstvo 2018. godine, pregovarala s Hrvatskim nogometnim savezom o nagradama fudbalera i stručnog štaba. Frankfurter algemajne navodi skandalozno odbijanje nigerijskih fudbalera da nastave takmičenje 2014. pre nego im se isplate premije, koje je nigerijski ministar sporta čarter letom promptno dopremio u Rio i zaključuje da svi šefovi i čuvari kasa u fudbalskim savezima odavno znaju šta im je činiti: otkup plaćaju pre nego što su uzeti za taoce. Unapred je za ovu godinu nagrade dogovorio i Nemački fudbalski savez: 350.000 evra po igraču, ili po 50.000 evra više nego 2014. Nemački list se podsmeva šefu Nemačkog fudbalskog saveza Rajnhardu Grindelu, koji je, pošto su igrači prihvatili njegovu ponudu da im premija bude povećana za 50.000 evra, rekao: „Može se osetiti da je sportski izazov timu od centralne važnosti, ne finansijski aspekt“.

Tako je i Hrvatski nogometni savez prošle godine saopštio da je s predstavnicima fudbalske reprezentacije postigao zadovoljavajući dogovor o premijama.

FIFA je objavila da je fond za nagrade učesnicima prvenstva ove godine u odnosu na 2014. godinu povećala za 40% na ukupno 791 milion dolara. Od te sume 400 miliona dolara pripada nacionalnim fudbalskim savezima u zavisnosti od plasmana koji ostvare.

Uobičajeno je da se dobijeni iznos izmedju nacionalnog fudbalskog saveza, s jedne i igrača i stručnog tima s druge strane deli u odnosu 70:30 odsto.

Hrvatski fudbalski savez se s fudbalerima dogovorio da osvojeni iznos FIFA nagrade dele u odnosu 60:40 odsto, bez dnevnica i drugih premija, a onda se ovih 40 izmedju fudbalera i stručnog štaba deli u odnosu 80 odsto fudbalerima, 20 odsto stručnom štabu.
Evo šta se u dogovorenom odnosu deli:

FIFA je saopštila da je svakom od 32 fudbalska saveza transferisala po 1,5 milion dolara bonusa za učešće.

Sve reprezentacije koje su ispale iz daljeg takmičenja još u grupnoj fazi dobile su po 8 miliona dolara.

Sve reprezentacije koje su iz daljeg takmičenja ispale ili će ispasti u osmini finala dobiće po 12 miliona dolara.

Eliminisani iz daljeg takmičenja u četvrtfinalu dobijaju po 16 miliona dolara.

Nacionalni savez reprezentacije koja zauzme 4. mesto dobija 22 miliona dolara.

Za osvojeno treće mesto nagrada je 24 miliona dolara.

Za osvojeno drugo mesto nagrada je 28 miliona dolara.

Svetski fudbalski šampion ove godine dobija 38 miliona dolara.

Nagrađeni će biti i klubovi čiji fudbaleri na Svetskom prvenstvu u fudbalu učestvuju. Oni će biti obeštećeni za svaki dan učešća njihovih fudbalera na ovom prvenstvu sumom od 7.236 dolara.

U već pomenutom tekstu, Frankfurter algemajne cajtung, koji kao malo koji drugi list zastupa interese kapitala, s nostalgijom priča kako je fudbalska reprezentacija Nemačke, 50-tih godina za osvojeni šampionat bila zatrpavana sirom, porcelanskim figurama, pepeljarama, flašama vina, bombonama, zanemela od sreće kad je tome dodat bavarski lav od nimfenburškog porcelana upotpunjen aparatom za brijanje, a šok je bio potpun kad je Nemački fudbalski savez svemu tome dodao po 2.500 maraka i tv-aparat.

Otad su premije istina svake godine rasle, da bi sve brane porušio Franc Bekenbauer 1974. kad je pet dana pred Svetsko prvenstvo predstavniku Nemačkog fudbalskog saveza u ime tima saopštio: Bićemo svetski prvaci, ali samo uz naknadu od 100.000 maraka po glavi.

„Gledao me je kao pljačkaša banaka“, sećao se kasnije Bekenbauer.

Paula Brajtnera, koji mu je u pritisku na Nemački fudbalski savez asistirao, nazivali su kolovodjom i čak maoistom – pre nego što su se saglasili na 70.000 maraka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com