Prihodi francuskih domaćinstava pali za 1,2% od 2008. do 2016. godine

Prihodi francuskih domaćinstava bili su 2016. godine za 1,2 odsto niži nego 2008. godine, izračunala je zvanična francuska statistika pre nego što su sredinom novembra počeli protesti „žutih prsluka“.

A efekat socijalnih i poreskih reformi sprovedenih tokom 2017. godine imao je neutralan efekat na životni standard ukupne francuske populacije koja broji 67,19 miliona stanovnika.

Prema toj računici, glavni doprinos padu prihoda domaćinstava od 2008. do 2016. godine dale su socijalne i poreske reforme sprovedene radi stabilizacije javnih finansija posle ekonomske krize, rast nezaposlenosti i part-time poslova i velike demografske primene (rast udela starijih od 65 godina).

Ta tri faktora su izazvala pad prihoda francuskih domaćinstava za 2,4 odsto. Istovremeno su drugi faktori uticali na rast tih prihoda od 1,2 odsto, pa je ukupni rezultat smanjenje prihoda za 1,2 odsto.

Zvanična francuska statistika je izračunala da bi prihodi francuskih domaćinstava bili za 1,4 odsto veći da nisu sprovedene socijalne i poreske reforme, koje su sprovedene u periodu 2008-2016. Ali, tvrde statističari, nisu te mere podjednako pogodile sve kategorije domaćinstava.

Najviše su, tvrde statističari, oporezovana domaćinstva sa najvišim prihodima: prihod 5 odsto domaćinstava sa najvećim prihodima umanjen je prosečno za 5.640 evra godišnje.

Naprotiv, 5 odsto domaćinstava sa najmanjim prihodima na dobitku je od socijalnih reformi, tvrde statističari, i to za više od 450 evra godišnje, a sledećih 5 odsto domaćinstava na toj skali na dobitku je od 890 evra godišnje.

Socijalne i fiskalne mere sprovedene 2017. godine, kako je već navedeno, imale su neutralan uticaj na životni standard ukupnog stanovništva, ali su za 0,4 odsto povećale životni standard 10 odsto domaćinstava sa najnižim prihodima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com