Proizvodjaču tenka “armata“ (ne)preti bankrot

Ruska kompanija „Uralvagonzavod“, proizvodjač novog tenka „armata“, objavila je da će sve firme iz njenog sistema izaći iz svih instrumenata Alfa banke, koje su koristile, i zatvoriti u toj banci sve račune, prenosi TASS.

Do ove odluke je došlo, pošto je Arbitražni sud u Moskvi u utorak ukinuo sve mere obezbedjenja potraživanja od 523,5 miliona rubalja ranije uvedene prema Uralvagonzavodu, a na zahtev Alfa banke od 12.maja.

Prepucavanje izmedju Uralvagonzavoda i Alfa banke počelo je još sredinom aprila kada je Alfa banka najavila da će zatražiti od suda da stavljanjem zabrane na raspolaganje imovinom obezbedi njeno potraživanje od Uralvagonzavoda u visini od 6 milijardi rubalja i 39,7 miliona dolara. O tom zahtevu je trebalo da se ročište održi 27.maja. Već 8.maja Alfa banka je objavila nameru da se obrati sudu sa zahtevom da proglasi Uralvagonzavod nesolventnim odnosno bankrotstvo te firme.

Kogaranti za potraživanja o kojima je reč su dve firme iz sistema Uralvagonzavod- ČTZ-Uraltrak i Tehnopark Traktorozavodeljij.

Mada je Alfa banka već 13.maja, kako piše ruski list Vzgljad, objavila spremnost na dogovor , Uralvagonzavod se odlučio na drastičan prekid poslovne saradnje jer je to, kako je rekao zamenik direktora te firme Aleksej Žarič, „stabilan i perspektivan subjekt odbrambeno-industrijskog kompleksa zemlje i transportnog tržišta“ koji samo u nepokretnoj imovini ima 13 milijardi rubalja.

Ruski list se poziva na neimenovane eksperte koji tvrde da je banka pokušala da izdejstvuje za sebe povoljnije uslove kreditiranja jer Uralvagonzavod od ruske države očekuje garancije od 75 milijardi rubalja, a one se ne mogu dobit ako firmi nad glavom visi bankrot.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com