Razvod Bezosovih: Mediji spekulišu, berza mrtva hladna

Mediji ne prestaju da spekulišu o mogućim posledicama razvoda najbogatijeg čoveka na svetu Džefa Bezosa po najvredniji kompaniju na svetu Amazon u kojoj je pojedinačno najveći akcionar. Akcija kompanije, medjutim, ostala je na svom mestu.

Ključno pitanje za medije i pravne stručnjake koje konsultuju je hoće li se najavljenim razvodom bračnog para Bezos smanjiti vlasnički udeo osnivača i šefa Amazona Dzefa Bezosa.

Taj udeo sada iznosi 16 odsto.

Ukoliko bračni par nema predbračni ugovor, prema zakonima države Vašington, gde žive, Mekenzi Bezos u slučaju razvoda ima pravo na polovinu imovine stečene za vreme trajanja braka.

Ukoliko bi se pitanje imovine rasplelo tako, udeo Džeda Bezosa u Amazonu pao bi na 8 odsto čime bi se on približio prvim sledećim suvlasnicima, a Mekenzi Bezos bi postala najbogatija žena na svetu svih vremena.

Po veličini udela u Amazonu, za Bezosom slede fondovi BlackRock (značajan suvlasnik i Dojče banke) i Vanguard sa po 5 odsto.

Bezosovi su povodom svog razvoda dali saopštenje u kome s ljubavlju govore o svojoj zajedničkoj prošlosti i s optimizmom o separatnoj budućnosti, pa se ne očekuje, ali ni sasvim isključuje (od čega bi živeli mediji?) lom oko podele imovine.

Profesor prava na Džordž Mejson univerzitetu Džordan Nejland, u izjavi za CNBC, ne isključuje mogućnost da uticaj Džefa Bezosa bude obezbedjen promenom strukture akcija Amazona i uvodjenjem različitih klasa akcija sa različitim glasačkim pravima.

U svakom slučaju, piše finanzen.net, ukoliko se udeo Džefa Bezosa u Amazonu smanji za više od jedan procentni poen, o tome mora biti obavešten SEC (Američka komisija za hartije od vrednosti).

Tada će radoznalci, mediji i investitori znati sve.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com