Rezervni fond Rusije iscrpen i pripojen Fondu nacionalnog blagostanja

Zaključno s 2017.godini iscrpen je jedan od dva državna fonda, na koja se u vreme smanjenih prihoda od nafte i zapadnih sankcija, oslanjala Rusija.

Rezervni fond je, prema ranijoj najavi Ministarstva finansija te zemlje, s početkom 2018.godine trebalo da bude pripojen Fondu nacionalnog blagostanja.

Ovi fondovi su punjeni u vreme kad je barel nafte bio skuplji od 100 dolara.Prihodi iznad te cene ulivali su se u Rezervni fond i Fond nacionalnog blagostanja.

Rezervni fond Rusije se od februara 2015.godine,kada je iznosio 87,13 milijardi dolara ili 7% BDPa zemlje, koristi za pokriće budžetskih rupa.Prema zvaničnim podacima 1.decembra prošle godine je na računima tog fonda bilo još 17,05 milijardi dolara što je 1,1%. BDPa , ali je taj novac već bio rasporedjen za potrošnju do kraja 2017.godine, najavio je ruski ministar finansija Anton Siluanov prilikom predstavljanja ruskog budžeta za 2018.godinu.

Fond nacionalnog blagostanja takodje se ubrzano troši- od septembra prošle godine po 160 milijardi rubalja mesečno za pokriće deficita Penzionog fonda Rusije.Ministar Siluanov je već najavio da će ove godine dinamika potrošnje sredstava ovog fonda biti ubrzana dvostruko u odnosu na 2017.godinu.

Na računima tog Fonda, prema zvaničnim podacima, 1.decembra 2017.godine se nalazilo 66,94 milijardi dolara ( odnosno 3904,76 milijardi rubalja) što je 4,2% BDP Rusije.Oko 1400 milijardi rubalja već je tog trenutka bilo planirano za potrošnju.

Prema budžetu Ruske Federacije za ovu godinu iz Fonda nacionalnog blagostanja biće potrošeno 1113 milijardi rubalja.

Ruski mediji podsećaju da je isprva bilo planirano da se sredstva prikupljena u Fondu nacionalnog blagostanja koriste za finansiranje infrastrukturnih projekata.Ali u te svrhe je stvarno potrošeno samo 12% sredstava Fonda ili 506 milijardi rubalja.

Pare su otišle na spašavanje Vnjesekonombanke(6,25 milijardi dolara) koja je 2016.godine bila na ivici bankrotstva, tvrdi Ekonomija danas, a čuvene tri milijarde dolara date su Ukrajini pred pad bivšeg predsednika Viktora Janukovica.A zamasna suma potrošena je i na jačanje kapitalne adekvatnosti ruskih banaka.

Rusija je upravo u predizbornoj kampanji pred predsedničke izbore marta 2018.godine i pokloni gradjanima koji se finansiraju iz budžeta – masovan oproštaj poreza, uvodjenje novih dodataka na decu, produženje isplate materinskih dodatka, povećanje plata u. koje se finansiraju iz budzeta i penzija – stvaraju utisak da se vreća Deda Mraza ispraznila upravo nad Rusijom.

Objavljuju se detaljan podaci o trošenju sredstava iz Rezervnog fonda i Fonda nacionalnog blagostanja i ažuriraju uredno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com