Rusi kupili 45 milijardi dolara

Za prvih osam meseci ove godine gradjani Rusije su kupili 45 milijardi dolara ili 50 odsto više nego u istim periodu prošle godine kad su kupili 31 milijardu, objavila je Centralna banka Rusije.

Ovlašćene banke su unele u zemlju dvaput više efektivne valute nego prošle godine: do 1. septembra ove godine u Rusiju je uneto banknota inostranih valuta u vrednosti od 20 milijardi dolara, dok je prošle godine vrednost unetih banknota bila 7 milijardi dolara.

„Očekivanjima o slabljenu rublje tako , na žalost, doprinose svi , uključujući i gradjane“, rekla je šefica Banke Rusije Elvira Nabiuluna.

Ako se sadašnji rast tražnje gradjana za inostranom valutom produži do kraja godine, ocenjuju analitičari, oni bi ove godine mogli kupiti, prema nekim mišljenjima ukupno oko 70 milijardi, a po nekima i celih 100 milijardi dolara. U svakom slučaju, ruski analitičari se slažu da će slabljenje ruske nacionalne valute jačati interes gradjana za kupovinu stranih.

Partija „Komunisti Rusije“ uputila je zvaničan predlog Banci Rusije da ograniči pravo gradjana na kupovinu inostrane valute na 500 dolara mesečno, a za gradjane koji imaju obaveze prema inostranstvu, zbog obrazovanja ili lečenja, da taj iznos bude ravan iznosu obaveze plus 500 dolara mesečno. Banka Rusije je objavila da će na ovaj predlog, u skladu sa zakonom, odgovoriti u roku od 30 dana.

Ekonomski analitičari, koje citira ruski list Izvestija, odmah su upozorili da bi ovakva mera mogla da ima i sasvim suprotne efekte od željenih.

Centralna banka Rusije objavila je da će ruska nacionalna valuta rublja preći sasvim na režim slobodno plivajućeg kursa , kako je i planirano do kraja ove godine, a istovremeno je maksimalne dnevne iznose kojima će rublju braniti intervencijama na tržištu ograničilana 350 miliona dolara dnevno.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com