Cela Rusija dobila plaćenu neradnu nedelju od 28. marta

Cela Rusija ide na neradnu nedelju od 28. marta do 5. aprila. “Plaćeno”, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin u svom obraćanju naciji.

Za 22. april zakazani referendum o izmenama Ustava Rusije odlaže se za neki kasniji datum.

Svaka porodica koja ima pravo na materinski dodatak dobiće tokom sledeća tri meseca po 5.000 rubalja po detetu starom do tri godine, uključujući i decu staru tri godine, mesečno.

Svim malim i srednjim preduzećima odlaže se za 6 meseci plaćanje poreza sem PDV-a, a mikro preduzećima i poreza i doprinosa.

Objavljuje se moratorijum na podnošenje zahteva za stečaj i naplata dugova i kazni.

Bankama se savetuju da  gradjanima i preduzećima u najviše pogodjenim sektorima, čiji je dohodak zbog korona – krize pao za najmanje 30 %“odlože naplatu kredita za 6 meseci i rok otplate produže.

Vlada je utvrdila listu sektora najviše pogođenih krizom. Taj će spisak biti redovno ažuriran.

Naknada za bolovanje i naknada za nezaposlenost ne mogu biti niži od garantovane minimalne plate.

Stopa socijalnih doprinosa smanjuje se sa 30 % na 15% svim firmama u kojima su plate veće od minimalne, čime se firme žele stimulisati na bolje plaćanje zaposlenih Ta mera neće biti ograničena samo na vreme krize, nego će biti dugoročna.

Na minimalnu platu i eventualno manju od minimalne, plaća se puna stopa socijalnih doprinosa od 30%.

Na kamate i dividende, koje se transferišu na inostrane račune, naplaćivaće se porez od 15%. Gradjani Rusije, koji u bankama ili u hartijama od vrednosti imaju ulog veći od milion rubalja, na dobit od toga će plaćati kamatu od 13%.

Tako prikupljena sredstva biće usmerena u fond podrške porodicama s decom.

Analitičari čekaju da Vlada Rusije sve ove preporuke pretoči u propise, pa da ocene koliko stotina milijardi sve te mere teže.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com