Ruska centralna banka signalizira dalje povećanje svoje kamate

Uglavnom neočekivano je svoju ključnu kamatnu stopu prošle nedelje za ceo 1 procentni poen povećala Centralna banka Rusije, pošto je inflacija ubrzana.

Ta kamatna stopa sada iznosi 8,5 odsto.

„Tekući tempo rasta cena, uključujući široki spektar stabilnih performansi, porastao je iznad 4 odsto, preračunato na godišnji nivo i nastavlja da raste“, saopštila je Ruska centralna banka.

„Trenutno osnovni proinflacioni rizik predstavlja odstupanje ruske ekonomije naviše od trajektorije izbalansiranog rasta : povećanje unutrašnje tražnje iznad je mogućnosti širenja proizvodnje, izmedju ostalog i zbog ograničenih slobodnih radnih resursa. A to jača održivi inflacioni pritisak u ekonomiji“, objašnjava Centralna banka Rusije.

Medjugodišnja inflacija je u Rusiji u junu iznosila 3,3 odsto, prema cilju koji iznosi 4 odsto.

Očekuje se da će i značajan pad vrednosti rublje jačati inflacione pritiske, pa Centralna banka Rusije, uzimajući u obzir sprovodjenje odgovarajuće kreditno – monetarne politike, predvidja u 2023.godini inflaciju od 5 do 6,5 odsto i njen povratak ka cilju od 4 odsto u 2024.godini.

Prema zvaničnom kursu za sutra, za 1 dolar se dobija 90,9225 rublji, za 1 evro 100,2173 rublji i za 1 juan 12, 5897 rublji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com