Ruske banke povlače novac iz Evrope i SAD

Od početka aprila do početka septembra ruske banke su sredstva na svojim računima u Evropi i SAD smanjile sa 4500 na 4000 milijardi rubalja, navodi se u izveštaju Centralne banke Rusije a prenosi dnevni list Izvestija.

Najaktivnije su svoja sredstva, u strahu od zamrzavanja računa, povlačile naravno banke pod sankcijama, a prednjače Gasprombank (povzkla 48,4 milijarde rubalja,a ostalo 70,2 milijarde), VTB (povukla 39,5 milijardi a ostalo 38,6 miliajrdi) , Nomos (29,8 milijardi prema 2,9 milijardi), Rosseljhozbank (16,7 milijardi prema 17,8 milijardi).

Novac su sa računa u inostranstvu povlačile i kćerke banke banaka sa sedištvem u Rusiji.

Ali nisu sve banke povlačile svoj novac sa inostranih računa. Recimo Sberbanka je iznose na tim računima i povećala sa 28,3 milijarde na 105,5 milijardi. Podsetimo da Sberbanka nije donedavno bila na udaru američkih sankcija.

Analitičaru , koje je kosultovao list Izvestija, smatraju da su neke banke povećavale iznose na svojim računima u inostranstvu zbog oštrog pada kursa rublje (od početka godine 11 odsto) kako bi svoj novac konvertovanjem u valutu zaštitile, ali i kako bi na kursu zaradile.

Ruske banke su smanjile i svoje kreditiranje inostranim bankama sa 3200 milijardi rubalja na 2700 milijardi. Analitičari smatraju dase to dogodilo zbog valutne nelikvidnosti, s jedne strane, a s druge strane inostrane banke su počele da prodaju ruske hartije od vrednosti koje su ranije kupovale kreditima uzetim kod ruskih banaka.Racimo, Sberbanka je ovu vrstu kreditiranja smnajila sa 542,6 milijardi na 384,3 milijarde rubalja.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com