SAD: Nagrada za 3 miliona vojnika angažovanih u Avganistanu

Republikanskih senator Rend Pol i demokratski senator Tom Judal zajednički su Kongresu podneli projekat zakona o povlačenju američke vojske iz Avganistana, izvestio je CNN.

„Došlo je vreme da objavimo pobedu, koju smo ostvarili davnih dana“, napisala su dva senatora .

„Beskonačni rat slabi našu nacionalnu bezbednost, pljačka sadašnje i buduće pokolenje preko brzo rastućeg duga i stvara nove neprijatelje, koji nam prete”, dodali su Rend Pol i Tom Judal.

Oni su predložili donošenje „Zakona o povratku američke vojske posle časne službe“ prema kome SAD treba da proglase pobedu i u roku od 45 dana od tada izrade plan povlačenje koje bi trebalo da traje godinu dana.

Svakom od oko tri miliona američkih vojnika, koji su učestvovali u operacijama u Avganistanu, bilo bi u roku od godine dana, a prema zakonu Renda Pola i Toma Judalap, isplaćeno po 2.500 dolara.

Usvajanjem ovog zakona bila bi ukinuta i odluka o primeni sile protiv terorizma, doneta posle 11. septembra 2001, koja je američkom predsedniku omogućavala donese odluku o primeni sile zaobilazeći Kongres.

SAD u ratu su u Avganistanu od 2001. godine. Prema medijskim navodima, taj rat ih je koštao oko 2.000 milijardi dolara, a za vreme njega je život izgubilo oko 2.300 američkih vojnika.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com