SAD: Političko hapšenje zbog finansijskih prekršaja

Da su Pol Manafort i njegov davni saradnik Rik Gejts u Americi pod teškim optužbama za pranje novca i zaveru protiv Amerike, stavljeni u kućni pritvor s krajnjom namerom da, pod pretnjom i najtežih kazni, puknu i razotkriju nešto kompromitujuće o američkom predsedniku Donaldu Trampu – ne sumnja niko.

Iako se u optužnici u 12 tačaka nijednom ne pominju ni Rusija ni Tramp, nema u svetu medija koji sumnja da optužnica ka Rusiji i Trampu izokola vodi. Istraga je, naime, ozbiljno finansijska, a namere su joj ozbiljno političke.

Nemački Frankfurter algemajne cajtung piše: „Optužnica protiv Manaforta je doduše ozbiljno, ali tek korak od Trampa udaljena. Za njega bi moglo da postane opasno, ukoliko Miler (Robert, tužilac) izvrši takav pritisak na Manaforta da on pukne i sve što zna o Trampovoj predizbornoj kampanji izbrblja. I tad bi sledile još mnoge optužnice i mnogi ljutiti tvitovi predsednika“.

Rusi se na čelu sa ekskluzivno Marijom Zaharovom podsmevaju činjenicnim greškama u optužnici (Julija Timošenko je promovisana u predsednicu Ukrajine) i providnom dovodjenju Manaforta preko Ukrajine u vezu s Rusijom.

Jos im je smešnije priznanje Džordža Papadopulosa, člana Trampovog predizbornog tima o čijem značaju postoje neslaganja, da je u istrazi lagao o svojim pokušajima da Trampa poveže s ruskim vrhom. Papadopulos je postigao sporazum s FBI-om. Rusi se zacenjuju od smeha nad pričom Papadopulosa da se u Londonu s tom namerom sretao s neimenovanom Ruskinjom koja se predstavila kao rodjaka ruskog predsednika Vladimira Putina. Prestao je kad je shvatio da nikakvih rodjačkih veza nema. Sa tom Ruskinjom ga je povezao neki italijanski profesor koji mu je preneo da Rusi poseduju kompromitujuće imejlove Hilari Klinton, protivkandidatkinje Trampu na predsedničkim izborima održanim novembra 2016. godine.

List Vzgljad citira profesora politikologije na Univerzitetu države Tenesi (SAD) Andreja Korobkova: „Mehanizam je veoma prost: oslanja se na zakonodavstvo – u krivičnom zakonu je ogroman raspon – u kome za jedan isti prekršaj čovek može dobiti kaznu od 100 dolara do 30 godina zatvora. I čoveku kažu ili ćeš nam dati nešto kompromitujuće što nam je potrebno i dobićeš minimalnu kaznu, ili ćemo te smestiti u zatvor“.

Francuski Mond svoj tekst naslovljava sa : „Istraga o ruskom mešanju u američki kampanju se približava Trampu“ iako u optužnici protiv Manaforta nema ni reči ni o ruskom mešanju ni o Trampu, a Gejts nema veze sa Trampovom kampanjom. Francuski list se podsmeva tvitu s kojim je požurio da se oglasi Tramp: „Nema tajnih dogovora. Žao mi je, ali radi se o nečemu što je bilo mnogo godina pre nego što je Pol Manafort postao deo kampanje Trampa“.

Mond smatra da su optužbe Papadopulosa za Trampa teže od tereta Manaforta i čak njegove saradnike demantuje kad tvrde da Papadopulos nije bio važna ličnost u kampanji nego samo jedan od volontera u savetu koji se sastao samo jednom. Mond citira Trampa iz vremena kad se njegovom predizbornom štabu priključio Papadopulos: „Konsultant za naftu i gas, izvrstan tip“, rekao je Tramp, prema Mondu.

„Potrebno je napraviti situaciju u kojoj će Tramp ili njegovi najbliži saradnici demantovati neke činjenice, po mogućstvu pod zakletvom. A zatim, pretpostavimo, Pol Manafort potvrdi tačnost tih činjenica na sudu, takodje pod zakletvom. Posle toga se Tramp može podvesti pod impičment“, kaže već pomenuti profesor Korobkov.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com