San o 500 evra: Nekom kupus, nekom meso

Sačekaćemo Republički zavod za statistiku, ali kako su ekonomisti – matematičari već objavili, do prosečne plate od 500 evra Srbija nije stigla u decembru, tek 495 evra, nego će morati sa tim velikim trenutkom da sačeka januar…

Ali, nemojte da bude kao sa 1.000 evra od akcija javnih preduzeća, niko nije svima obećao prosečnu platu od 500 evra.

Naime, i pošto se taj cilj dostigne oko 60% zaposlenih će nastaviti da sanja svojih 500 evra.

Pogledajmo kako se oko proseka, izraženog u evrima, svet zaposlenih kretao u novembru.

Prosečna plata je iznosila 479 evra.

Medijalna plata iznosila je 370 evra. Dakle, tačno polovina obračunatih plata bila je manja od tog iznosa. Da bi oni dostigli 500 evra plata bi trebalo da im poraste za više od 30%.

Statistika zatim zarade deli na zarade onih u radnom odnosu i zarade onih van radnog odnosa (privremeni i povremeni poslovi). Prosečna zarada onih u radnom odnosu u novembru je iznosila 482,1 evro i njihova bi plata do 500 evra trebalo da poraste nešto manje od 4%.

Prosečna zarada onih van radnog odnosa u novembru je iznosila samo 300 evra. Do 500 evra njima treba jako mnogo, da im plata poraste za oko 67%.

Koliko ljudi radi u ovom statusu, statistika ne objavljuje. OECD tvrdi da je njihov broj u zemljama članicama zabrinjavajuće visok. Oko trećine. I da su znatno niže plaćeni od zaposlenih u radnom odnosu.

Dalje statistika zaposlene deli na one u javnom sektoru i one van javnog sektora.

Zaposleni u javnom sektoru su odavno ostvarili san najmanje 60% zaposlenih koji primaju ispod proseka. U novembru je prosečna plata u javnom sektoru iznosila 549,3 evra.

Prosečna plata zaposlenih van javnog sektora u novembru je iznosila 447 evra. Njima do plate od 500 evra treba da im plata poraste oko 12%.

(FOTO: Recepti.com)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com