Šefica MMF-a na sudu zbog sporne isplate od 404 miliona evra

Kristin Lagard, šefica Međunarodnog monetarnog fonda, naći će se na optuženičkoj klupi u rodnoj Francuskoj zbog slučaja Bernara Tapija, biznismena i nekadašnjeg ministra Francuske.

lagard

Lagardova se u tom slučaju sumnjiči za „nemarnost“ s obzirom da je kao ministarka finansija Francuske, što je bila od 2007. do 2011. godine, svojim odlukama uticala na to da Tapi od državne banke Credit Lyonnais dobije odštetu od 404 miliona evra.

Bernar Tapi je 1993. godine prodao svoj udeo u Adidasu, poznatom proizvođaču sportske opreme, upravo banci Credit Lyonnais, da bi potom tu banku tužio zbog prevare.

Umesto da se o njegovoj tužbi raspravlja pred redovnim sudom, Lagardova je kao ministarka finansija tokom vladavine Nikole Sarkozija, koga je Tapi prethodno podržao na predsedničkim izborima, odlučila da se o tom slučaju izjasni posebno arbitražiono veće. Veće je 2008. godine donelo odluku da Credit Lyonnaise Tapiju isplati 285 miliona evra plus zatezne kamate.

Odluka arbitražionog veća je pala na Apelacionom sudu Francuske. Tapiju je naloženo da vrati novac, a na trenutak se činilo da će Lagardova izbeći bilo kakvu odgovornost s obzirom da je tužilaštvo nije tražilo. Ipak, sud je odlučio da će se i Lagardovoj suditi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com