Smešna strana sveta: Paolo Savona nije ministar za finansije, ali ministar ipak jeste

Zato što je svašta-nešto naučno i nenaučno deklamovao o evru i Nemačkoj, profesoru ekonomije Paolu Savoni nije bilo dopušteno da postane italijanski ministar za finansije, ali ministar će (opet) biti – za odnose sa (omrznutom) Evropskom unijom.

Profesor ekonomije Paolo Savona je jednom bio italijanski ministar za industriju, ali ko se toga seća. Širom sveta postao je poznat tek kad je izričito zbog njega italijanski predsednik Serdjo Matarela pogazio volju postizborne većine i isprsio se u odbranu evra i Nemačke, koje Savona svaki čas cvelja na način koji bi, ako bi to činio s mesta ministra finansija, mogao voditi izlasku Italije iz evro-zone ili, daleko bilo, Evropske unije.

Zato je takav užasavajući razvoj dogadjaja, Matarela odlučno presekao posred Savone.

Kako je on odlučan da ih spreči, tako su Mateo Salvini (Liga za Sever) i Luidji di Majon(Pokret 5zvezdica) odlučni da vladaju- bar toliko dugo koliko je prosek za 65 italijanskih posleratnih vlada.

Oni su se odrekli Savone, ali ne sasvim.

Matarela je očito zaključio da je Savona smešten gde treba – na nebitno mesto. Salvini i Majo da je na dovoljno važnom mestu da Italiju izbaci u fokus evropskih zebnji i popuštanja.

Evropska unija, a posebno Nemačka, ne zna da li da plače ili da preti.

Savona evro-zonu naziva „nemačkim kavezom“ , monstrumom koji pre svega koristi Nemačkoj. Crno na belo je napisao i sledeće: “Nemačka svoju viziju o svojoj ulozi u Evropi nije promenila posle nacional-socijalizma, iako je odustala od uverenja da treba da je ostvari  silom oružja“.

Dva glavna lika nove italijanske vladajuće većine za sebe su rezervisala ministarstva policije i socijale.

Mateo Salvini dobio je mesto ministra unutrašnjih poslova i iskoristiće ga da iz zemlje protera sve ilegalne imigrante. A svojski će se založiti i za smanjenje poreza. Ljuidji Di Majo za sebe je uzeo mesto ministra za razvoj i rad i namerava uvede garantovan dohodak za nezaposlene koji je nazvao „gradjanska plata“.

Tek će s finansiranjem ovih planova biti nevolje, ali Brisel ima kartu u rukavu: uvek može da pokrene postupak protiv Italije zbog kršenja propisa o deficitu.

A Noje ciriher cajtung smatra da ima još bolje rešenje: Italiji galantno treba ponuditi da izadje iz evra… Ali Savona nikad nije hteo da izadje iz evra, nego iz nemačkog evra!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com