Srbija menja skupe kredite za jeftinije

Republika Srbija je u utorak na medjunarodnom finansijskom tržištu u Londonu ponovo emitovala desetogodišnju evroobveznicu u iznosu od 550 miliona evra i po kamatnoj stopi od 1,25%, što je još niža kamatna stopa od one ostvarene pri emisiji u junu od 1,619%, saopštila je Narodna banka Srbije.

U saopštenju se dodaje da je istog dana na domaćem finansijskom tržištu emitovana sedmogodišnja dinarska obveznica po kamatnoj stopi nižoj nego ikad. Emisija ove obveznice realizovana je po stopi od 2,69% što je za 1,88 procentnih poena ili za 40% niže nego na početku godine kada je ova obveznica emitovana po stopi od 4,75%.

Pre šest godina su hartije od vrednosti iste ročnosti izdavane po stopi od visokih 12,99%, podseća NBS i hoće da kaže da je tolika bila kamata na dinarske kredite, koje je uzimala država.

Emisijom evroobveznica uz do sada najnižu kamatu, Srbija je po drugi put ove godine deo skupog dolarskog duga zamenila znatno jeftinijim kreditom u evrima. Sva sredstva dobijena ovom emisijom biće iskorišćena isključivo za prevremenu otplatu dela skupih dolarskih obaveznica emitovanih 2013. godine po kuponskoj stopi (kamati) od 4,875%, saopštava NBS.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com