Srbija spremna za bitkoin investicije

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali danas je predložio da se formira radna grupa za razvoj i uređenje kripto-imovinskih prava u RS.

“Neki od investitora već trguju i plaćaju u kriptovalutama i bitkoinima. Dakle, to je trend koji je nezaustavljiv i Srbija ne bi trebalo da bude na začelju toga”, rekao je Mali na sednici Koordinacionog tela za sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma.

On je dodao da je Srbiji potrebno da bude zemlja koja omogućuje razne oblike finansiranja, te je stoga neophodno i da se prati modernizacija finansijskih derivata i instrumenta plaćanja, što upravo predstavljaju kriptovalute i blokčejn.

Mali je takodje rekao da je nesporno da u ovoj novoj materiji treba uvažavati mišljenje stručnjaka i eksperata iz elektronskog poslovanja i kripto-imovinskih prava.

Ako se radna grupa za razvoj i uređenje kripto-imovinskog prava formira u njenom radu bi pored predstavnika države trebalo da učestvuju i eksperti iz ove oblasti, rekao je ministar finansija Srbije Siniša Mali.

Septembra 2017.godine Narodna banka Srbije je na pitanje Ekonomskih vesti odgovorila da tržište kripto-valuta u Srbiji nije dovoljno veliko da bi se pristupilo izradi zakonskih rešenja, ali da NBS prati sva dešavanja u vezi s kripto-valutama kako u Evropi tako i u svetu.(NBS:Pratimo bitkoin, ali ne garantujemo za njega).

„Kada u analizi svih relevantnih faktora rezultat bude potreba regulatornog uređivanja ove oblasti, javnost će o tome biti blagovremeno obaveštena“, navedeno je tada u odgovoru NBS.

NBS nije promenila stav ni mesec dana kasnije kad je Rusija objavila potrebu da se tržište kripto-valuta reguliše (Ne propustite priliku :Rusija će regulisati tržište kripto-valuta).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com