Štednja usporila, ali i dalje raste

Ukupni devizni osigurani depoziti stanovništva u 2022.godini povećani su za 6 odsto, a nakon privremenih oscilacija početkom godine, dinarski depoziti su od juna ponovo u porastu, saopšteno je na okruglom stolu Agencije za osiguranje depozita, Udruženja banaka Srbije i Beogradske bankarske akademije.

Domaće tržište karakterišu visoke stope rasta depozita, u nekim godinama čak i dvocifrene, ali je u 2022.godini taj rast usporen usled dejstva geopolitičkih faktora, što je trend primećen na nivou evro – zone u celini, zaključeno je.

Depoziti pretežno učestvuju u strukturi izvora finansiranja banaka u Srbiji, a depoziti fizičkih lica, preduzetnika, mikro, malih i srednjih pravnih lica čine više od 70 odsto ukupne sume depozita u bankarskom sektoru.

Prema podacima Narodne banke Srbije, ukupna (dinarska i devizna) štednja u bankama u Republici Srbiji na kraju septembra je iznosila 14,3 milijardi evra.

U poslednjih deset godina, navodi NBS, dinarska štednja je povećana gotovo 5 puta i krajem septembra je iznosila 88,2 milijardi dinara.

U istom desetovodišnjem periodu, devizna štednja je rasla umerenijom dinamikom u odnosu na dinarsku štednju povećana je sa 7,9 milijardi u septembru 2012.godine na 13,5  milijardi u septembru 2022.godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com