Švajcarska: Odbijena sva tri referenduma

Švajcarci su danas na referendumu odbili inicijativu „Spasimo naše švajcarsko zlato“, prema kojoj bi Nacionalna banka Švajcarske (SNB), u nardenih pet godina, bila obavezna da kupi oko 1500 tona zlata. Takođe su odbacili predloge da se ograniči imigracija i ukine paušalno oporezivanje stranaca.

Na referendumu je oko 77 odsto glasača odbilo predlog da se svo švajcarsko zlato koje se drži u inostranstvu vrati u zemlju i da se SNB primora da barem 20 odsto svoje imovine drži u zlatu. Švajcarska trenutno ima 1.040 tona zlatnih rezervi, najviše na svetu po stanovniku. Trećinu svojih zlatnih rezervi drži u Kanadi, petinu u Engleskoj, a ostatak kod kuće.

Inicijativa za smanjenje godišnjeg broja imigranata sa sadašnjih 80 hiljada na 16 hiljada takođe je doživela debakl, protiv nje je glasalo 74 odsto Švajcaraca. Švajcarska ima 8,2 miliona stanovnika, a imigranti čine 23 odsto populacije.

I ukidanje paušalnog oporezivanja stranaca nije prošlo na referendumu, protiv ovog predloga glasalo je 59 odsto švajcarskih državljana. Prema švajcarskom zakonu stranci koji imaju svoje drugo prebivalište i nemaju delatnost u Švajcarskoj, ne plaćaju porez prema visini svojih prihoda i vrednosti imovine, koja je uostalom dobrim delom van Švajcarske, nego plaćaju takozvani paušal na temelju svojih životnih troškova u Švajcarskoj.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com