Švajcarski referendum izaziva zlatnu groznicu?

Prošle godine je održano 11 referenduma u Švajcarskoj, a ove još devet, na njima se odlučuje od toga ko treba da plati abortus pa do toga da li država treba da kupi određeni tip novog vojnog aviona. Može se reći da su referndumi u Švajcarskoj poprilično česti. Ali, jedan je privukao monogo više pažnje od ostalih, jer se mnogi plaše da ako bude izglasan može izazvati zlatnu groznicu na svetskim tržištima.

Pet miliona švajcarskih glasača odlučiće u nedelju o predlogu koji će, ukoliko bude izglasan, naterati Švajcarsku nacionalnu banku (SNB) da utrostruči svoje zlatne rezerve.

Ako predlog nazvan „Spasimo naše švajcarsko zlato“ prođe na referendumu SNB če biti obavezna da najmanje petinu svoje imovine drži u zlatu, a za ispunjenje ovog zakona imaće pet godina. SNB će, takođe, morati da vrati u zemlju sve svoje zlato koje drži u inostranstvu i biće joj zabranjeno da ga prodaje.

Švajcarska trenutno ima 1.040 tona zlatnih rezervi, od čega trećinu drži u Kanadi, petinu u Engleskoj, a ostatak kući.

Inicijatori referenduma, koji uglavnom dolaze iz desno orijentisane Švajcarske narodne partije, kažu da žele da „osiguraju bezbednost i nezavisnost Švajcarske u ovim neizvesnim vremenima“. Oni tvrde da je SNB pokušavajući da obuzda rast švajcarskog franka kupila previše evra, kome stalno pada vrednost.

Sa njima se ne slaže direktor SNB-a Tomas Džordan, koji tvrdi da bi izglasavanje ovog referenduma oslabilo SNB, smanjilo njenu mogućnost da manevriše na svetskim tržištima i ugrozilo njen kredibilitet.

„Ova inicijativa je opasna jer bi mogla da oslabi SNB, veže nam ruke na svetskim tržištima i onemogući bilo kakav prostor za manevar“, tvrdi Džordan.

Ako glasači odluče da kažu „da“ u nedelju, SNB će u narednih pet godina morati da kupi 1.500 tona zlata, što je 70 odsto godišnje svetske proizvodnje tog plemenitog metala. „Pozitivan odgovor će izazvati vrtoglavi rast cena zlata. Biće to nezaboravan dan za industriju plemenitih metala“, rekao je nemački analitičar Mihael Šreder.

Holandski analitičar zlata Kos Jansen je izjavio da Švajcarci nisu jedini koji, u poslednje vreme, žele da svoje zlato drže kod kuće i da ga imaju što više.

„Švajcarska inicijativa je samo deo svetskih tendencija prema gomilanju zlata. Holandija je nedavno vratila kući 122 tone zlata, Nemačka je najavila da će vratiti zlato koje drži u SAD, a zemlje BRIKS-a sve više i više kupuju zlato na svetskim tržištima“, rekao je Jansen.

Švajcarska ima najviše zlatnih rezervi po glavi stanovnika (125 grama). Ipak izgleda da mnogima to nije dovoljno.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com