Svetsko fudbalsko prvenstvo za žene : Fudbalerke potplaćene

Fudbalerke, učesnice Svetskog fudbalskog prvenstva za žene, dobiće neuporedivo manje nagrade od svojih muških kolega, učesnika Svetskog fudbalskog prvenstva za muškarce.

Na svaki dolar, koji su prosečno dobili fudbaleri – učesnici Svetskog fudbalskog prvenstva održanog u Kataru, fudbalerke – učesnice Svetskog fudbalskog prvenstva za žene, dobiće prosečno 25 centi.

To je rezultat analize, koju je napravio CNN, na osnovu podataka FIFA i sindikata igrača FIFPRO.

Svetsko fudbalsko prvenstvo za žene otvoreno je danas i biće održano u Australiji i Novom Zelandu.

Prema analizi CNN, nagradni fond Svetskog fidbalskog prvenstva za muškarce u Kataru bio je 440 miliona dolara, dok je nagradni fond Svetskog fudbalskog prvenstva za žene 110 miliona evra.

U odnosu na prethodna prvenstva, očit je napredak: recimo, 2006/2007 godine fond svetskog  fudbalskog prvenstva za muškarce iznosio je 236 miliona evra, a svetskog fudbalskog prvenstva za žene samo 5, 8 miliona evra.

Fudbalerke su 2019.godine dobile prosečno 9 centi na svaki dolar koji su dobili fudbaleri.

Od 110 miliona dolara ovogodišnjeg nagradnog fonda za Svetsko fudbalsko prvenstvo za žene, FIFA je propisala da 49 miliona mora otići direktno fudbalerkama : najmanje po 30 000 dolara za učešće na prvenstvu i po 270 000 dolara za pobedu.

Od preostalih 71 milion dolara, FIFA će podeliti fudbalskim federacijama, a koji deo će one transferisati timovima i samim fudbalerkama, odlučuju federacije same. Mogu odlučiti da ne transferišu ništa.

Sem ovog nagradnog fonda, FIFA je 42 miliona dolara dala federacijama i klubovima, iz kojih igrači dolaze, za pripreme, navodi CNN.

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com