Treba li Hrvatska i dalje da finansira Katoličku crkvu sa milijardu godišnje

U Hrvatskoj je politička grupacija GLAS pokrenula inicijativu za promenu Ugovora Hrvatske sa Svetom stolicom, poznatijeg kao Vatikanski ugovori.

Ugovori su potpisani pre 20 godina, u prvim godinama hrvatske državnosti.

Goran Beus Rihemberg, poslanik GLAS-a, rekao je večeras da je Hrvatska iz budžeta do sada dala Katoličkoj crkvi oko 15 milijardi kuna (oko 2 milijarde evra) i nadalje daje oko milijarde godišnje.

On je ocenio da je to davanje tri puta veće od sadašnjih mogućnosti hrvatske države, koja ima velike socijalne probleme, tako velike da se preko medija skuplja novac za lečenje dece.

Katolička crkva nije dužna da podnosi izveštaj o načinu trošenja tog novca, niti kontrolu može vršiti državna revizija.

Rihemberg smatra da je potrebno revidirati i model veronauke, definisan Vatikanskim ugovorima, koji pripadnicima Katoličke crkve, prema mišljenju Rihemberga, obezbedjuje pravne privilegije, a druge gradjane i verske zajednice dovodi u pravno neravnopravan položaj.

Rihemberg je rekao da se protiv sveštenika Katoličke crkve ne sme pokrenuti istraga ni za krivično delo, pre nego što se o tome obavesti njegov biskup.

Zatim, Katolička crkva odredjuje sadržaj udžbenika veronauke i nije dužna da od bilo koga traži njihovo odobrenje, dok su druge verske zajednice dužne da dobiju odobrenje Ministarstva nauke.

Rihemberg je rekao da je ugovor s Katoličkom crkvom potpisao čak i HRT, pa urednik verske emisije ne može stupiti na dužnost dok se s njegovim izborom ne složi Katolička crkva.

Poslanica opozicione koalicije Amsterdam Anka Mrak Taritaš je za HRT rekla da više od Hrvatske za Katoličku crkvu daje samo Madjarska, a rekli smo, rekla je ona, da nećemo da budemo Madjarska.

Izmenama Vatikanskih ugovora kategorično se usprotivila predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, ne samo zbog važnosti koju ima vera u njenom životu, nego i zato što je u principu protiv (jednostranih) izmena medjunarodnih ugovora jer bi to predstavljalo ozbiljan pravni presedan.

Premijer Andrej Plenković je izjavio da je za izmene Vatikanskih ugovora potrebna dvotrećinska većina u Hrvatskom saboru, dakle dok je njegova vlada na vlasti, izmena tih ugovora neće biti.

Inicijativu GLAS-a podržao je kategorično šef Socijaldemokratske partije Hrvatske Davor Bernardić. On je rekao da je nastavi veronauke mesto u crkvi, a ne u školama.

Željko Rajner, funkcioner vladajućeg HDZ-a, optužio je predlagače da ih motiviše mržnja prema Katoličkoj crkvi i da su temu tempirali nekoliko meseci pred izbore za Evropski parlament, kako bi preoteli glasove konkurenciji sa levice.

Bilo je mišljenja da će priliku iskoristiti i HDZ da odbranom Katoličke crkve dokaže svoju demohrišćansku pravovernost.

Goran Beus Rihemberg je izrazio zadovoljstvo što se o ovoj temi u Hrvatskoj uopšte raspravlja, pa makar to iskoristio i HDZ.

U emisiji „Otvoreno“ HRT-a gledaoci su pozvani da kažu mišljenje o inicijativi GLAS-a. Prema mišljenjima koje je u emisiji objavio HRT gledaoci su bili različitih mišljenja, ali su prevladali oni koji su protiv revizije tkz Vatikanskih ugovora, ali pre svega iz straha da jednostrano raskidanje ne košta Hrvatsku više nego što sad plaća ili zato što smatraju da Crkvu treba finansirati sve dok joj se ne vrati njena imovina oduzeta 1945. godine.

Rihemberg je, medjutim, rekao da se imovina Katoličkoj crkvi vraća četiri puta brže nego svima drugima kojima je oduzeta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com