Trgovinska razmena između Turske i Rusije pala za 25%

Trgovinska razmena između Turske i Rusije samnjila se prošle godine za 25 odsto i nastaviće da pada u budućnosti, rekao je ruski ambasador u Ankari Andrej Karlov.

Rusija-Turska

On je dodao da se trend pada trgovinske razmene nastavio i u januaru ove godine.

„U januaru, obim turskog izvoza u Rusiju je pao za dve trećine, a tu je takođe i takozvani nevidljivi izvoz – građevinarstvo, turizam, transport – koji je donosio Turskoj oko 15 milijardi dolara godišnje, uključujući i oko 4,5 milijarde od turizma. Ove brojke će takođe drastično pasti, jer će Tursku zaobići milioni ruskih turista“, rekao je Karlov, a prenosi RT.

„Antalija i okolni regioni će pretrpeti najveću štetu zbog odnosa između naših zemalja. S jedne strane, to je centar turizma, a sa druge, region je veliki izvoznik poljoprivrednih proizvoda u Rusiju… Turski biznismeni su veoma obrazovani ljudi i shvataju zašto su izgubili ugovore u Rusiji, a sa njima i milijarde dolara“, zaključio je ruski ambasador.

Zaoštravanje odnosa između Rusije i Turske nateralo je turske vlasnike ruskih banaka da razmotre samnjenje prisustva u zemlji ili čak i povlačenje sa tržišta. Kako tvrdi poslovni dnevnik Komersant, najveća banka sa turskim kapitalom u Rusiji, „Credit Europe Bank“, stavljena je na prodaju.

Trgovinska razmena između Ankare i Moskve iznosila je prošle godine 23 milijarde dolara.

Odnosi između Rusije i Turske pogoršani su od 24. novembra 2015. godine, kada je turski vojni avion oborio ruski iznad Sirije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com