UBS preuzima Credit suisse potvrdjeno u Švajcarskoj

Švajcarska banka UBS preuzeće švajcarsku Credit Siisse, a Švajcarska nacionalna banka će preuzimanje podržati sumom od 100 milijardi franaka likvidnosti za obe banke.

Vest su u nedelju uveče saopštili predstavnici švajcarskog Bundesrata, obe banke i Švajcarske agencije za finansijski nadzor,prenosi finanzen.ch.

Sumom od 9 milijardi franaka, Švajcarska nacionalna banka će osigurati UBS za slučaj preuzimanja gubitaka nastalih ovim poslom, koji je očito rezultat snažnog političkog pritiska na obe banke, ističe finanzen.ch

UBS je kupila Credit Suisse za 3,25 milijardi dolara.

Ova kupovina je obavljena uz direktno učešće najvišeg državnog organa Švajcarske, sedmočlanog izvršnog tela u čijem sastavu je i predsednik Švajcarske Alen Berse, koji je doneo ukaz kojim je kupovina omogućena bez glasanja akcionara Credit Suisse.

Kako Credit Suisse spada u 30 sistemski relevantnih svetskih banaka, predsednik Švajcarske Berse je rekao da je kupovina od velikog značaja za stabilnost švajcarskog i globalnog finansijskog sistema.

„Nekontrolisani kolaps Credit suisse vodio bi ka nesagledivim posledicama kako za zemlju tako i za medjunarodni finansijski sistem“, rekao je Berse.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com