Ukrajinski oligarsi traže referendum

Mada se oduvek smatra da Ukrajinom gospodare njeni oligarsi, sem Igora Kolomojskog, koji je preuzeo vodjstvo i smatra se bliskim ukrajinskom premijeru Arseniju Jacenjuku  i nekad najuticajnijeg i najbogatijeg Rinata Ahmetova, koji je neki dan pred istražnim organima čak ispitivan zbog (odbačenih) sumnji da su mu pobunjenici poštedeli fabrike jer ih finansira, ostali su utihnuli.

Ali, na svom fejsbuk profili juče se javio „gazda Zakarpatja“ (zapad Ukrajine) Viktor Balog s predlogom da se raspiše opštenarodni referendum na kome će se odgovarati na pitanje: da se rat sa separatistima nastavi ili da se jugoistok zemlje pusti da ode?

„Civilizovan rastanak ili rat godinama koji će oslabiti državu, dotući ekonomiju, učiniti svakog Ukrajinca još siromašnijim. Ako je narod za to spreman-znači, ratujemo. Ako nije-odlučićemo na referendumu, okupirane teritorije nisu deo Ukrajine, Putin neće da nam ih vrati kao pokvarenu robu. Ali sa strateškim planom, mi možemo da sačuvamo državu, osnažimo ekonomiju, ojačamo i sprovedemo reforme“, a onda će se Donbas i Lugansk sami vratiti napisao je Balog a prenose ruski mediji.

Sličnu tezu – lokalni političari moraju da shvate, ako im blic krig nije uspeo, moraju da skinu krunu i da se dogovore, kako je to uobičajeno u biznisu – izneo je i zamenik gubernatora Dnjepetrovska, oblasti koja se graniči sa sukobima zahvaćenim područjem,  biznismen Genadij Korban. On ne zna sa kime tačno se dogovarati treba, ali da je dogovor nužan ne sumnja. Značajno je napomenuti da je Korban zamenik gubernatoru Igoru Kolomojskom, oligarhu koji je sve pre nego golub.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com