Uskoro beskontaktne platne kartice

Kompanije MasterCard i Zwipe najavile su zajednički projekat – prvu beskontaktnu platnu karticu na svetu, koja u sebi sadrži integrisani senzor za otisak prsta.

Lansiranje ove kartice je organizovano nakon uspešnog uživo održanog probnog predstavljanja u saradnji sa norveškom bankom Sparebanken DIN.

123

Zwipe MasterCard platna kartica je prva beskontaktna kartica na svetu kod koje se autentifikacija vrši identifikacijom otiska prsta. Ona u sebi sadrži i integrisani biometrijski senzor i sigurnosnu tehnologiju za autentifikaciju kompanije Zwipe, koja u sebi čuva biometrijeske podatke korisnika kartice. Takođe sadrži i EMV sigurnosnu tehnologiju i beskontaktnu aplikaciju kompanije MasterCard.

Ovo je prva platna kartica koja kombinuje sigurnost biometrijske autentifikacije i brzinu i praktičnost beskontaktnog plaćanja. Podaci otiska prsta vlasnika kartice se čuvaju direktno na kartici, a ne u nekoj eksternoj bazi podataka. Nakon aktivacije koja je vrši jednostavnim skeniranjem otiska prsta, Zwipe MasterCard platna katica se može koristiti za beskontaktno plaćanje. Biometrijska autentifikacija zamenjuje unošenje PIN broja i time se korisnicima kartica omogućava da plaćaju bilo koje iznose za razliku od ostalih beskontaktnih platnih kartica koje su na tržištu.

Kompanija Zwipe trenutno radi na novoj generaciji svojih kartica koje će biti u istom formatu kao i standardne kartice i biće dizajnirana tako da će je prihvatati svi platni terminali koji će biti uvedeni 2015. godine. Ova nova kartica će se napajati energijom sa platnih terminala i neće morati da ima bateriju.

Povodom lansiranja, Adžej Bala, predsednik sektora „Enterprise Security Solutions“ u okviru kompanije MasterCard, prokomentarisao je: „Verujemo da bi trebalo da budemo u mogućnosti da se identifikujemo bez korišćenja lozinki ili PIN kodova. Biometrijska autentifikacija će nam pomoći da to uradimo. Međutim, izazov pred nama je da osiguramo da ta tehnologija pruža snažnu zaštitu, jednostavnost korišćenja i da je praktična za korisnika. Prvo probno testiranje kompanije Zwipe je značajna prekretnica i ovi rezultati su ohrabrujući“.

Kim Humborstad, osnivač i generalni direktor kompanije Zwipe, rekao je: „Reakcija na naše probno predstavljanje kartice sa bankom Sparebanken DIN bilo je izuzetno pozitivno. Korisnicima kartica se dopalo što je karticu lako koristiti i što ima dodatne aspekte zaštite. Takođe, trgovci koji učestvuju u ovoj test fazi su izuzetno dobro reagovali. Ova test faza je omogućila partnerima na ovom projektu da sakupe vredne reakcije korisnika, njihova iskustva i najbolje primere u fazama implementacije i primene projekta“.

 

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com