Verujte ili ne, kako vam drago : Bajden tvrdi da je američki bankarski sistem siguran

Već par godina,a poslednjih dana učestalo, zapadni mediji se bave velikim očekivanjem da kolabira kinesko tržište nekretnina, a sa njim i kineski bankarski sistem – bez najavnih analiza odoše prošle nedelje u bankrot dve američke banke – Silicon Valley i Signature Bank.

Američki predsednik Džo Bajden izašao je danas da uveri Amerikance da je američki bankarski sektor zdrav i siguran, a mere na zaštiti finansijskog sektora od mogućih posledica drugog po veličini bankarskog kolapsa u američkoj istoriji, sem američke administracije preduzela je i britanska administracija.

Investitori nisu impresionirani :iako bankarski sektor kontinentalne Evrope, tvrdi se, nije previše izložen poslovanju dve američke banke, evropski berzanski indeksi koji mere stanje bankarskog sistema drastično su danas pali.

Kako prenosi CNN, Stoxx Europe 600 BanksIndex, koji obuhvata 42 velike banke Velike Britanije i EU, pao je za 5,6 odsto, a FTSE 100 za 2,2 odsto.

Akcija švajcarske Credit Suisse pala je za 12 odsto, HSBC za 3,8 odsto, Deutsche bank za 4,3 odsto, Barclays za 5,7 odsto.

Američki predsednik Džo Bajden obratio se javnosti prezentacijom mera koje njegova administracija preduzima da se zaštite male štediše i spreči da se kolaps dve banke proširi na ceo bankarski sistem.

Bajden je rekao da će ulozi štediša biti zaštićeni, ali ne na račun poreskih obveznika nego na račun taksi koje su banke uplaćivale za osiguranje depozita.

On je rekao da će menadžment propalih banaka biti otpušten, a da investitori neće biti zaštićeni : svesno su preuzeli rizik i „ako se rizik nije isplatio, investitori gube svoj novac. Tako funkcioniše kapitalizam“.

Bajden je rekao da mora biti položen račun za sve što se sa dve banke dogodilo i da se moraju preduzeti mere da se smanje rizici da se ovakav bankrot dogodi ponovo. On je rekao da je, posle 2008.godine, administracija, inače demokrate, Baraka Obame pooštrila regulativu u bankarskom sektoru,ali,rekao je Bajden, tu je regulativu opet ublažila administracija američkog predsednika Donalda Trampa.

Hazarderstvo američkog bankarskog sektora s hipotekarnim kreditima gurnulo je ceo svet u veliku funansijsku krizu 2008.godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com