Verujte ili ne, kako vam drago: Siniša Mali ne govori istinu

Ministar finansija u Vladi Srbije Siniša Mali rekao je danas da je „realni rast zarada u prvoj polovini ove godine iznosio 7,3 odsto i prevashodno je vodjen rastom zarada u privatnom sektoru“.

U ovoj izjavi ministra finansija, ključna poruka se šalje rečju „prevashodno“, ali ta poruka pretežno nije tačna.

Još 25. septembra su objavljeni najnoviji podaci Republičkog zavoda za statistiku o platama i što se tiče odnosa plate u javnom i plate van javnog sektora stvari stoje ovako:

U periodu januar – jul 2019. godine u odnosu na januar – jul 2018. godine plata u javnom sektoru je nominalno porasla za 9,8% odnosno uvećana je za 5.425 dinara sa 55.312 na 60.736 dinara.

U istom periodu plata u privatnom sektoru je nominalno porasla za 10,7 odsto, odnosno uvećana je za 4.958 dinara sa 46.290 dinara na 51.248 dinara.

I BINGO: Kao rezultat ovih vrlo povoljnih kretanja, razlika izmedju prosečne plate u javnom i prosečne plate u privatnom sektoru je porasla sa 9.022 dinara, koliko je iznosila u periodu januar – jul 2018. godine na 9.488 dinara koliko je prosečno iznosila u periodu januar – jul 2019. godine.

Dakle, zahvaljujući ovim vrlo povoljnim kretanjima, razlika izmedju plate u javnom i plate u privatnom sektoru porasla je za više od 5%.

Za najmanje toliko pala je motivacija za zapošljavanje u privatnom sektoru (privrede) i za najmanje toliko je porasla motivacija za zapošljavanje kod države. Nije teško zaključiti da će industrija i ostale privredne grane najpre morati da se zadovolje radnom snagom nižeg kvaliteta, a zatim da se suoče s nedostatkom bilo kakve radne snage.

Impulsa rastu nema iz privatnog sektora, zato stvari u svoje ruke uzima država i gura rast povećanom ličnom potrošnjom zaposlenih kod države i državnom potrošnjom.

Država je odlučila da od 1. novembra plate u javnom sektoru poveća za još 9,8%…

O ovoj se temi danas izjasnio i MMF:

„Kada se radi o platama, ukupni troškovi zarada sada rastu brže od nominalnog bruto domaćeg proizvoda i to drugu godinu uzastopce, što nije u skladu s obavezama, koje su preuzele vlasti Srbije u ovoj oblasti, i našim savetima“, tako je zaključeno i Srbiji savetovano da vodi računa da deficit ostane u granicama predvidjenim programom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com