Vrednost akcije Dojče banka pala za 2,73%

Vrednost akcije Dojče banke danas je pala za 2,73 odsto na 7,84 evra pošto su potvrdjeni neformalni razgovori njenih predstavnika o preuzimanju druge po veličini nemačke Komerc banke.

Medjutim, medju finansijskim institucijama i stručnjacima u Nemačkoj jedva da se može naći neki koji veruje da bi integracija dve banke rešila probleme sa kojima se obe suočavaju i činila dobro nemačkom finansijskom sistemu.

Integracija bi, prenosi danas FT Nemačka izveštaj Evropske agencije za monitoring banaka, zahtevala ukidanje 20.000 radnih mesta a sumnja se da Dojče banka ima snage da sprovede tako oštre rezove.

Autori uticajne emisije nemačkog javnog servisa „Plus minus“ pozvali su trojicu uticajnih nemačkih ekonomista sa Univerziteta u Frankfurtu da analiziraju ključne performanse dve banke i oni su na kraju izjavili da „ne bi mogli da pozdrave ideju o stvaranju nemačke banke -šampiona.“

“Nemačkim bankama treba jak partner iz Evrope“, zaključili su oni.

Do tog zaključka se došlo analizom broja zaposlenih i broja filijala dve banke u Nemačkoj. Zaključeno je da bi integracija donela neke prednosti jedino u ta dva segmenta.

Dojče banka zapošljava 92.000, a Komerc banka 50.000 ljudi. Što se filijala tiče, Dojče banka ima 1,3 filijale na svakih 10.000 klijenata, a Komerc banka 0,8 filijala na svakih 10.000 klijenata. Svaki peti Nemac koristi online finansijske usluge i idealan odnos bi danas bio 1 filijala na 10.000 klijenata, ocenili su stručnjaci.

U ostalim segmentima, ništa se ne bi dobilo ukoliko bi Dojče banka preuzela Komerc banku, ocenili su stručnjaci.

Dalja analiza je pokazala da Dojče banka 1 evro zaradjuje na uloženih 90 centi, a Komerc banka 1 evro zaradjuje na uloženih 70 centi. Veliki svetski konkurenti 1 evro zaradjuju na uloženih 60 centi.

U investicionom bankarstvu, Dojče banka je medju prvih deset, na 8. mestu. Komerc banka je u tom segmentu beznačajna.

Zatim, da bi bila na nivou konkurencije, nova banka bi morala da ima tržišnu vrednost od najmanje 40 milijardi evra.

Dojče banka je 6. marta vredela 16 milijardi a Komerc banka 8 milijardi ili ukupno 24 milijarde.

I ukoliko bi se dve banke dogovorile oko preuzimanja, saglasnost bi na to morala da da Evropska centralna banka, Bundesbanka i Bafin.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com