Investiciona konferencija u Rijadu: Nema zapadnih vrednosti, ima zapadnih interesa

Šefica MMF-a Kristin Lagard i ministar finansija SAD Stiv Munčin su učešće otkazali, nije došao šef Simensa Džo Kezer, ni šefovi JP Morgan Chase, Goldman Sachs i Dojče banke nisu se pojavili, šef od saudijskog novca zavisne japanske Softbank je došao, ali nije govorio. Svejedno, Saudijci su prvog dana druge medjunarodne konferencije „Investicije u budućnost“ sklopili investicione ugovore u vrednosti od 50 milijardi dolara, izvestila je državna televizija u Rijadu.

Od te sume, ugovore u vrednosti od 15 milijardi dolara potpisala je samo saudijska naftna kompanija Armaco, prenosi tvrdnje saudijske televizije Frankfurter algemajne cajtung.

Ranije dogovorene poslove danas su parafirali južnokorejski Hyundai, američki Schlimberger, francuski Total.

Šefovi nekih velikih firmi su svoj boravak u Rijadu i poslove s ubilačkim režimom opravdali kratkim objašnjenjem: ubistvo u saudijskom konzulatu u Istanbulu je grozno, ali njihovi će akcionari na kraju godine ipak pitati za profit!

Saudijski ministar energetike Kaled al Faleh priznao je da je njegova zemlja u krizi posle ubistva novinara Džamala Kašogija, obraćanje prestolonaslednika Muhameda bin Salmana učesnicima konferencije je otkazano, ali on se ipak pojavio u hotelu Ric Karlton, gde se konferencija održava.

Nije govorio, ali Njujork tajms tvrdi da je dočekan aplauzom.

Na prošle godine održanom prvom saudijskom investicionom forumu „Investicije u budućnost“, prestolonaslednik Muhamed bin Salman je slavljen kao „mladi vizionar, šampion Saudijske Arabije ‘otvorene i umerene’”.

Bilo je poznavalaca bliskoistočnih prilika, koji su upozoravali na njegove agresivne namere, ali ti su komentari brzo poplavljeni rekama saudijskih dolara. Samo u taksi servis Uber, Saudijci su, što direktno što indirektno, uložili oko 6,2 milijardi dolara. Isposlovali su i mesto u Upravi, čija dva člana su otkazala učešće na današnjem investicionom forumu.

Mohamedu bin Salmanu nije za zlo uzeto ni kad je, odmah pri preuzimanju ključnih poluga vlasti od oca, počeo da pravi vojne saveze. Bili su protiv Irana. Malo koga je zabrinulo kad je počeo ubrzano da se naoružava. Industrija naoružanja širom sveta je profitirala. Nevine žrtve u Jemenu ponekad su usput pominjane – recimo, kad se ispostavilo da ih u pokušajima da se spasu bekstvom, sustižu patrolnim čamcima kupljenim u Nemačkoj. Koja je sad obustavila isporuke oružja Rijadu do konačnog rasvetljavanja ubistva novinara Kašogija. Španija se pozvala na interes zaposlenih u svojoj industriji naoružanja i odbila je da sledi nemački primer.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com