Zemljotresnih 10 minuta govora šefa Feda:Kamata do kraja 2023.oko 4 odsto

Govor šefa Američkih federalnih rezervi Dzeroma Pauela na simpozijumu u Dzekson Holu trajao je samo deset minuta, a promene na svetskim tržištima izazvao je promptno.

Pauel je rekao da će Fed nastaviti politiku podizanja kamata sve dok zadatak ne bude izvršen i postignuta cenovna stabilnost.

On je kako su hitno preneli svi svetski mediji, da će se ciljani kurs kretati do nivoa dovoljno restriktivnog da vrati inflaciju na 2 odsto.

Istoruja je pokazala da troškovi na tržištu rada, koji nastaju snižavanjem inflacije, samo rastu ukoliko se sa snižavanjem inflacije oteže, rekao je Pauel i dodao da je „cilj Feda da se to izbegne tako što ćemo sad odlučno delovati“.

Ponovno uspostavljanje cenovne stabilnosti, rekao je šef Feda, verovatno će zahtevati održavanje restriktuvnog monetarnog kursa odredjeno vreme.

„Primerena politika zahtevaće kamatnu stopu malo ispod 4 odsto do kraja 2023.godine“, rekao je on i ocenio da su dugoročna inflaciona očekivanja dobro utemeljena.

Šef Feda Dzerom Pauel je, govoreći na simpozijumu u Dzekson Holu, priznao da će restriktivna monetarna politika biti bolna za domaćinstva i kompanuje, ali je upozorio da bi sve bilo mnogo bolnije ukoliko ona ne bi dala rezultate.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com