Slučaj Coca Cola :14 sumnjivih slučajeva trovanja gaziranim pićima – objašnjenja nema

Državni inspektorat Hrvatske naložio je kompaniji Coca Cola da, do okončanja istrage, povuče sa trgovačkih polica sumnjive proizvode Coca Cola, Original taste, gazirano osvežavajuće bezalkoholno piće 500 ml i Romerquelle Emotion Blueberry Pomergranate 0,33l.

Navodno se radi o dve ograničene serije, ali je pod sumnjom oko 150 000 bočica.

Kako je za HRT izjavio hrvatski ministar zdravlja Vili Beroš dosad je u više gradova Hrvatske lekarsku pomoć zbog mogućeg trovanja gaziranim pićima zatražilo 14 osoba, od kojih je jedna osoba u Rijeci i hospitalizovana.

Ministar je rekao da je čudno što su osobe, koje su se obratile lekaru, to učinile u različitim gradovima Hrvatske pošto su konzumirali pića kompanije Coca Cola iz različitih punionica.

Državni inspektorat Republike Hrvatske, sanitarna inspekcija, saopštio je da je od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo primio izveštaj o kontroli uzorka Romerquelle Emotion, osvežavajuće bezalkoholno gazirano piće prirodnom mineralnom vodom i okusom borovnice i nara,( 0,33 l, najbolje upotrebiti do 31.3.2024/L22T04;39 RG), koji je uzet u ugostiteljskom objektu u Rijeci.

Uzorak, koji je dostavljen na analizu, analiziran je na pH vrednost, metale i metaloide, pesticide i aditive.

Što se pH vrednosti (kiselost tečnosti) tiče, ona se nalazi unutar vrednosti preporučenih za bezalkoholna pića i sokove, koje se obično kreću u pH vrednosti izmedju 2,5 i 3,5, navodi se u saopštenju.

Iz izveštaja proizilazi da izmerene pH vrednosti ne bi trebalo da imaju sposobnost izazivanja nagrizanja sa simptomima i boli u usnoj duplji, jednjaku i želucu te otežano gutanje, tvrdi Državni inspektorat Hrvatske.

I rezultati analize na aditive i pesticide u skladu su sa važećim propisima.

Analizirani metali i metaloidi ne pokazuju odstupanja u poredjenju sa maksimalno dopuštenim koncentracijama u prirodnoj mineralnoj vodi,navodi se u saopštenju Državnog inspektorata, sanitarne inspekcije Hrvatske.

Napominje se da je sanitarna inspekcija na analizu poslala i uzorke Coca Cola, original taste, gazirano bezalkoholno piće, 500 ml, iz samouslužnog aparata i još dva uzorka Coca Cola 2l,original taste, Zero iz maloprodajne trgovine u Zagrebu.

O ovim uzorcima sanitarnoj inspekciji još nije dostavljen ispitni izveštaj Hrvatskog zavoda za javno zdravlje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com