18.4.2023 : Gužva oko ukrajinskog žita, cene rastu

Pored Madjarske i Slovačke, uvoz ukrajinskog žita zabranila je na svoju teritoriju čak i u tranzutu, inače najveća ratna podrška Ukrajini, Poljska, a bugarski ministar poljoprivrede istu je odluku za teritoriju te zemlje  najavio za sredu 19.aprila.

Ruski uslovi za produženje Istanbulskog sporazuma o izvozu poljoprivrednih proizvoda preko crnomorskih luka i posle 18.maja (skidanje sankcija na izvoz u Rusiju poljoprivredne tehnike i rezervnih delova za tu tehniku), čine dalju sudbinu tog sporazuma najneizvesnijom do sada.

Trgovanje na evropskoj terminskoj berzi Matif, pod pritiskom je i visokog kursa evra.

Sve to je učinilo da se cena pšenice i kukuruza, posle višenedeljnog ozbiljnog pada, već nekoliko dana umereno koriguje nagore.

Pa je taj trend nastavljen i u utorak i pored najave iz Brisela da će subvencije iz evropskog antikriznog fonda  istočnoevropskim poljoprivrednicima, pogodjenim ukrajinskim žitnim dampingom, biti povećane sa 75 miliona na 100 miliona evra, a pre nego što je stigla vest da su  Poljska i Ukrajina dogovorile mehanizam koji će onemogućiti da jedna jedina tona ukrajinskog žita ostane na poljskoj teritoriji, pošto poljska zabrana njegovog uvoza bude ukinuta u noći izmedju 21. i 22.aprila.

Tonom pšenice, isporuke u maju, na evropskoj terminskoj berzi Matif u utorak je trgovano po ceni od 260,75 evra (+4,75 evra), tonom kukuruza, isporuke u junu, po ceni od 250,75 evra (+6 evra).

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com