5.5.2023 : Nejasnoće oko Istanbulskog sporazuma, pšenica i kukuruz poskupeli

Za danas u Istanbulu  zakazani pregovori na visokom nivou o produženju Istanbulskog sporazuma o izvozu poljoprivrednih proizvoda preko crnomorskih luka Odesa, Černomorsk i Južni i posle 18.maja,  pomereni su za sledeću nedelju, a predstavnici UN, Rusije, Ukrajine i Turske danas su razmatrali tehničke detalje.

Pošto su svetske cene pšenice i kukuruza u aprilu pale, pod uticajem narasle ponude, u četvrtak 4. i petak 5.maja je došlo do njihovog izvesnog rasta, pod uticajem neizvesnosti njihivog transporta i preko istocnoevropskih država i preko crnomorskih luka.

Posle pada cene pšenice od 2,3 odsto u aprilu, pre svega zahvaljujući narasloj ponudi iz Rusije i Australije, njena je cena na evropskoj terminskoj berzi Matif od početka maja porasla za 6,5 evra na 239,50 evra po toni, isporuke maj 2023.

Kukuruz je, pre svega zahvaljujući povećanoj ponudi iz Južne Amerike gde se očekuje rekordni rod u Brazilu, u aprilu pojeftinio za 2,3 odsto, da bi od početka maja njegova cena na evropskoj terminskoj berzi Matif porasla za 3 evra na 230,75 evra po toni, isporuke jun 2023.

UN i Turska ne negiraju da imaju osnova  tvrdnje Rusije kako se „njen“ deo Istanbulskog  sporazuma o žitu ne sprovodi.

Kao uslov za produženje njegovog dejstva i posle 18.maja, Moskva zahteva da se obezbedi finansijska podrška izvozu ruskih poljoprivrednih proizvoda vraćanjem Россельхозбанк u sistem plaćanja SWIFT ili obavljanje finansijskih operacija vezanih za Sporazum preko turske banke – posrednika. Kako izveštava Komersant, turska državna banka Ziraat za posredovanje u tom poslu, zbog pretnje sankcujama, traži pismeno odobrenje SAD i UN.

Moskva sem toga traži da joj se odobri uvoz poljoprivredne tehnike, rezervih delova i servisiranje te tehnike.

Komersant veruje da će narednih dana Evropska komisija, koja je privremeno zabranila uvoz odredjenih poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine u pet istočnoevropskih država, vagati kako bi se izlazak u susret ruskim zahtevima odrazio na već napeto tržište žitarica, a šta bi bile posledice prekida izvoza preko crnomorskih luka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com