Cena mesa : Pandemijski profiteri na delu?

Bela kuća je danas osumnjičila najveće kompanije industruje mesa za pandemijsko profiterstvo.

Oko polovine  ukupnog rasta potrošačkih cena ima se zahvalitu rastu cena tri proizvoda : junetine, svinjetine i piletine, rekao je na brifingu  Brajan Diz, ekonomski savetnik Bele kuće.

On je ukazao na visok nivo koncentracije u industriji mesa.

Inače, četiri najveće kompanije za preradu mesa  kontrolišu oko 70 odsto ukupne proizvodnje junetine, prema podacima Sever-američkog instituta za meso.

„Kad pogledate taj nivo koncentracije i rast cena, raste zabrinutost zbog pandemijskog profiterstva, zbog toga što kompanije podižu cene na način koji pogadja potrošače u prodavnicama, a ne donosi korist pravim proizvodjačima, farmerima i rančerima koji prave proizvod“, rekao je Diz, koji je i direktor Nacionalnog ekonomskig saveta, a prenosi MarketWatch.

Potrošačke cene su u SAD u julu 2021.godine bile za 5,4 odsto više nego godinu dana ranije.

Američka administracija je obećala konkretne  mere kontrole obnarodovanih sumnji što je usledilo posle istupa američkog predsednika Džo Bajdena.

On je prošlog petka potpisao ukaze o merama koji bi trebalo da obuzdaju moć velikih kompanija u oblasti poljoprivrede, bankarstva, IT, saobraćaja i drugih sektora.

„Ja sam ponosni kapitalista. Ali dozvolite da budem sasvim jasan, kapitalizam bez konkurencije nije kapitalizam. To je eksploatacija. Bez zdrave konkurencije, veliki igrači mogu da menjaju i naplaćuju šta žele i da vam prete čime god žele“, rekao je američki predsednik Džo Bajden, preneli su američki mediji.

Analitičari tržišta ne cene da će njegovi ukazi izazvati suštinske promene na tržištu.

Predstavnici prozvanih industrijskih grupa odgovorili su na gromoglasne objave Bele kuće tvrdnjom da su one rezultat nepoznavanja zakona ponude i tražnje i da ne vode ničemu.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com