Cena pšenice pada, rusko – ukrajinsko nadgornjavanje se nastavlja

­Cena pšenice na svetskom tržištu pada i približava se iznosu od pre početka ruske vojne intervencije u Ukrajini, a rusko-ukrajinska nadgornjavanja oko ruske blokade odnosno kradje ukrajinske pšenice se nastavljaju.

Danas je tona pšenice za isporuke u septembru 2022.godine na evropskoj berzi Matif koštala 331,25 evra prema 287 evra, koliko je na zaključenju trgovanja koštala dan pre početka ruske vojne intervencije u Ukrajini.

Višednevni pad cene pšenice tumači se najavom Egipta, velikog uvoznika pšenice da će obim svog uvoza u poljoprivrednoj sezoni, koja je upravo počela, smanjiti za pola miliona tona i najava Indije da će ublažiti svoje izvozne restrikcije za isporuke Indoneziji.

U svetskoj drami oko gladi, koja preti svetu, Egipat je, kao veliki uvoznik žita, imao posebno mesto budući da je u poslednjih 5 godina 59,7 odsto pšenice uvezao iz Rusije, a 22, 3 odsto iz Ukrajine, dok je 28 odsto od ukupno uvezene pšenice bilo namenjeno državnom programu subvencioniranja hleba.

Pa se javno strahovalo da će Egipat, zbog visoke cene, morati da skrati program subvencionisanja hleba sa nepredvidivim socijalnim i političkim posledicama.

Ministarstvo poljoprivrede SAD tvrdi da je sama  egipatska vlada  do 18.juna 2022.godine uvezla 4,1  milion tona od planiranih za sezonu 2021/22.godinu  5 – 6 miliona tona.

Umesto oslanjanja na rusku i ukrajinsku pšenicu, na tendere koje objavljuje egipatski program subvencioniranja hleba prijavili su  se u upravo okončanoj poljoprivrednoj sezoni  ponuđači iz čak 17 država : SAD, Velike Britanije, Kanade, Francuske, Australije, Nemačke, Argentine, Rusije, Ukrajine, Rumunije, Poljske, Bugarske, Srbije, Madjarske, Paragvaja, Kazahstana i Indije. A evaluiraju se ponuđači iz Meksika i Pakistana!

Prekid zavisnosti od ruske pšenice, za koju i Ministarstvo poljoprivrede SAD tvrdi da je cenovno konkurentnija i transportno dostupnija od drugih, i totalna diversifikacija postavki nisu, očito, Egiptu obezbedili popust u ceni.

Zbog rasta cene pšenice, program subvencioniranja hleba će egipatsku državu u sezoni 21/22 koštati 760 miliona dolara više nego u sezoni 2020/21, tvrdi Ministarstvo poljoprivrede SAD.

A Ministarstvo finansija Egipta je saopštilo visoke globalne cene pšenice u sezoni 2022/23 proizvesti egipatskom budzetu dodatne troškove od 1,5 milijardi dolara, a egipatskom privatnom sektoru dodatne troškove iste visine – 1,5 milijardu dolara. Sa uticajem na inflaciju koji se podrazumeva.

Rusko-ukrajinski spor oko pšenice više nije fokusiran na blokadu nego na kradju.

Pomoću satelitskih snimaka, izvestio je ukrajinski portal strana.ua, tokom maja i početkom juna regostrovano je prispeće u luku Sevastopolj najmanje 12 teretnih brodova, medju njima ruski brodovi „Matros Koška“, „Mihail Njenašev“, kao sirijski  „Finikia“ i „Souria“…na putu ka Turskoj i Siriji.

Ministarstvo agrarne politike Ukrajine upozorilo je da se može raditi samo o ukrajinskoj pšenici jer  „na Krimu gajenja pšenice nije bilo sedam godina“.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede SAD, ozima pšenica se gaji, uglavnom, u jugoistočnoj Ukrajini i proruska administracija Zaporoške oblasti, na primer,  već je objavila o transportu žita u luku Berdjansk, a izvešteno je i o prvom brodu s žitom, koji je tu luku napustio na putu ka potrošačima.

Ukrajinske vlasti zatrazile su od Ministarstva pravde Turske da zapleni brod „Žibek Žoli“, pod ruskom zastavom, koji je iz luke Berdjansk doplovio u turski deo Crnog mora sa 7000 t žita, delom ukrajinskog.

Jedne medijske vesti su demantovale druge, jedino što im je bilo zajedničko to je da je brod „Žibek Žoli“ ukotvljen u crnomorskoj luci Karasu.

Turski list Aydinlink se poziva na neimenovani izvor u turskoj carini kad tvrdi da nikakvog zadržavanja ruskog broda nije bilo, ukotvljen je zbog lošeg vremena.

U medjuvremenu su ukrajinske vlasti zatražile od Ministarstva pravde Turske pomoć oko istrage „kradje pšenice iz Hersona“, koja se navodno nalazi na ruskim  brodovima „Mihail Njenašev“, „Matros Pozinič“ i „Matros Koška“ u turskim vodama

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com