Centrala za zaštitu potrošača: Ako je zaražen mesar da li je zaraženo meso?

Nema dokaza da se čovek novim koronavirusom može zaraziti konzumirajući njime kontaminiranu hranu, saopštila je Nemačka centrala za zaštitu potrošača a povodom nedavne masovne infekcije radnika u najvećoj klanici najveće nemačke industrije mesa Teniz.

Infekcija preko zaraženih površina teoretski je moguća, ali samo kratko nakon što je do zagađenja došlo, tvrdi ta Centrala na svom sajtu i dodaje da „virusi u životnoj sredini imaju relativno malu stabilnost“.

Dakle, zaključak je: prema sadašnjim saznanjima nauke, konzumiranje hrane ne igra nikakvu ulogu u širenju virusa.

Ukoliko baš želite da znate iz koje klanice je meso koje kupujete, savetuje dalje ta Centrala, (u Nemačkoj) kod pakovanog mesa potražite znak identifikacije (sledi detaljan opis), a kod mesa koje nije upakovano morate se obratiti mesaru.

Pošto se desio masovni slučaj inficiranja radnika u klanici Teniz, u tiražnim i ozbiljnim medijima objavljen je, na traženje čitalaca, identifikacioni broj te klanice.

Mediji u Nemačkoj su iz svih oružja nalegli na klaničku industriju kad je objavljeno u kako lošim uslovima rade u njoj zaposleni uglavnom radnici iz istočno-evropskih država. Izmedju ostalog, i u njihovom radno-pravnom statusu se, utvrdjeno je, krije tajna niske cene mesa u Nemačkoj.

U medjuvremenu je u toj zemlji potpuno zabranjeno da se radnici u mesnoj  industriju zapošljavaju po ugovoru o delu.

A tokom usvajanja budžeta EU za period 2021-2027. godina mnogo se govorilo i o uslovima gajenja životinja, kao uslovu za korišćenje evropskih sredstava. Evropski parlament nije zadovoljan prostorom koji je, medju uslovima, dobila ta tema.

A što se tiče bliže identifikacije mesa, koje potrošač kupuje, poučno je pogledati izlog ove mesare u čuvenom pariskom kvartu Sen Mišel.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com