CNN Turk :Krenuli prvi brodovi s ukrajinskim žitom

Prvi konvoj brodova, koji prevoze ukrajinsko žito, krenuo je iz luke Odesa i očekuje se da 3.avgusta stigne u Istanbul, javila je televizijska stanica CNN Turk a prenosi Komersant.

Žito je namenjeno Somaliji gde se očekuje da stigne za mesec i po.

Konvoje brodova sa ukrajinskim žitom prate bespilotne letilice i sputnjici od početka putovanja, a ceo proces prati Koordinacioni centar u Istanbulu.

U Istanbulu su 25.jula  Rusija i Ukrajina, svaka posebno potpisale sporazum sa Turskom i Ujedinjenim nacijama o bezbednom transportu ukrajinskog žita preko ukrajinskih crnomorskih luka.Najviši funkcioneri UN saopštili su da nema nikakvih garancija za sprovodjenje tog sporazuma, da se on zasniva na zalozi poverenja strana potpisnica.

Moskva tvrdi, a potvrdjuju i ukrajinski mediji, da sastavni deo tog sporazuma čini memorandum, kojim su se UN obavezale da istovremeno uklone prepreke za izvoz ruskog žita i djubriva.

Rusko žito i djubrivo nisu direktno pod udarom zapadnih sankcija, ali je ruskim brodovima zabranjen ulazak u luke zapafnih zemalja, a taj izvoz pogadjaju i finansijske sankcije, recimo osiguravajuće kuće odbijaju da osiguraju teret na brodovima.

Rusija je najveći izvoznik pšenice i veštačkih djubriva na svetu. Procenjuje se da će u poljoprivrednoj sezoni 2022 /2023 (od 1.jula do 30.juna) izvesti više od 40 miliona tona pšenice što je 20 oko 20 odsto svetskog izvoza te žitarice.

Ukrajina će, procenjuje se, u sezoni 2022/23 za izvoz imati oko 10 miliona tona pšenice što je oko 5 odsto svetskog izvoza te žitarice.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com