Egipat kupuje rusku pšenicu

Egipat je najveći svetski uvoznik pšenice i vest da je egipatska drzavna kompanija GASC na tenderu 2.avgusta kupila 300 000 tona ruske pšenice zabeležena je opširno u ruskim medijima.

Ta kupovina je rezultat prvog tendera organizovanog posle odluke Rusije da napusti Istanbulski sporazum o žitu.

Od 6 partija pšenice, 5 je na ovom tenderu kupljeno od ruskih izvoznika, a jedna partija od rumunskih. Na tenderu je bilo 30 ponuda, od kojih su 20 bile ruske.

Kako izveštavaju zerno.ru i Komersant, ruska pšenica je plaćena 250 dolara za tonu (FOB) plus 14 dolara troškovi prevoza od luke Kavkaz. Tri ruska izvoznika nastupila su na tenderu s jedinstvenom cenom. Rumunski ponuđač je cenu sa prvobitnih 252 dolara za tonu smanjio na 249 dolara plus 13,05 dolara troškovi prevoza.

Francuska pšenica je na ovom tenderu nudjena po ceni od 270 dolara za tonu, a ukrajinska po ceni od 269 dolara za tonu.

To znači da je diskont po kome je na ovom tenderu trgovana ruska pšenica značajno smanjen.Ali ruski komentatori upozoravaju da bi smanjenje diskonta moglo da smanji konkurentnost ruske pšenice na svetskom tržištu budući da su u istočnoj Evropi formirani veliki viškovi pšenice.

Inače, u protekloj poljoprivrednoj sezoni su isporuke ruske pšenice Egiptu povećane za 61,1 odsto na 8,1 miliona tona, dok su isporuke ruske pšenice Turskoj povećane za 33,8 odsto na 9,2 miliona tona.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede SAD, Rusija je tokom poljoprivredne 2022/23 godine proizvela 92 miliona tona pšenice, a od 100 miliona tona, raspoloživih zajedno s rezervama, izvezla je rekordnih 45,5 miliona tona. Najviše na Bliski istok, Severnu Afriku i Centralnu Aziju.

Prema istom izvoru, Rusija će tokom poljoprivredne 2023/24, koja je u toku, oboriti još jedan rekord u izvozu pšenice sa 47,5 miliona tona iako će joj rod (85 miliona tona) biti manji od roda 2022/23, raspoložive količine pšenice ostaće na nivou iznad 100 miliona tona.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com