Evropa poručuje : Rusku hranu i djubrivo kupujte slobodno

Šef evropske diplomatije Djuzep Borelj u ponedeljak je iz Luksemburg poručio da kupovanje ruske hrane i djubriva nije zabranjeno.

„Naše sankcije se ne odnose na djubriva i prehrambene proizvode. Svi koji žele da ih kupuju, mogu to da rade slobodno“, rekao je Borelj, a prenosi TASS.

Ranije je američka ambasadorka pri UN Linda Tomas Grinfild izjavila da se zapadne sankcije ne odnose na žito i djubriva, ali da su „kompanije malo nervozne“ pa su SAD spremne da daju garantna pisma osiguravajućim kompanijama i izvoznicima.

„Mi smo spremni da im izdamo garantna pisma ukoliko ih to može podstaći, a i osiguravajuće kompanije, da podrže napore za izvoz žita iz Rusije, koje je tako neophodno medjunarodnoj zajednici“, rekla je Grinfild a preneli su ruski mediji.

Borelj  je opet optužio Rusiju da blokiranjem izvoza ukrajinskog žita uzrokuje glad u svetu što nije ništa drugo  do „ratni zločin“, prenose njegovu izjavu nemački mediji.

Moskva je ostala pri tvrdnji da su luke, pod kontrolom Ukrajine, minirali Ukrajinci i da bi njihovim razminiravanjem bio otvoren put ukrajinskom žitu.

Ministarstvo poljoprivrede SAD je 10.juna objavilo novu projekciju o proizvodnji i potrošnji žita u sezoni 2022/23 koja počinje 1.jula.

Prema toj projekciji, Rusija trenutno u zalihama ima 12,09 miliona tona pšenice i 10,93 miliona tona kukuruza, a očekuje rod od 81 milion tona pšenice i 15,5 miliona tona kukuruza.

Ukrajina, prema istom izvoru, na zalihama ima 5,61 moliona tona pšenice i 6,77 miliona tona kukuruza, a očekuje rod od 21,5 miliona tona pšenice i 25 miliona tona kukuruza

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com