Evropska berza Matif :Cena pšenice i kukuruza nastavila da pada

Tokom protekle radne nedelje cene pšenice i kukuruza na evropskoj berzi Matif su padale.

U četvrtak, poslednjeg radnog dana, tonom pšenice, isporuka u maju 2023,trgovalo se po ceni od 251,25 evra što je bila za 2,75 evra niža cena nego prethodnog dana.

Tonom kukuruza, isporuka u junu 2023,trgovalo se po ceni od 247,75 evra što je bila cena za 3,50 evra niža nego dan ranije.

Protesti zbog odluke Evropske komisije da produži bescarinski uvoz ukrajinskog kukuruza i pšenice nastavljeni su, juče u Rumuniji i Bugarskoj.Poljski ministar poljoprivrede podneo je ostavku baš na dan kad je u Varšavu stigao predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Zbog jeftinog ukrajinskog žita koje je preplavilo tržište EU umesto da preko teritorije Unije bude samo u tranzitu, od januara protestuju poljoprivrednici Bugarske, Češke, Madjarske, Poljske, Rumunije i Slovačke.

Evropska komisija je odobrila kompanzaciju od 56 miliona evra poljoprivrednicima Poljske, Bugarske i Rumunije.

Predsednik Ukrajine i premijer Poljske Moravjecki saopštili su na konferenciji za štampu u Varšavi da su našli izlaz iz postojeće sutuacije sa žitom.

„Razmatrali smo pitanje poljskih i ukrajinskih farmera.Našli smo izlaz… i tokom narednih dana-nedelja konačno ćemo rešiti sva pitanja“,rekao je tom prilikom Zelenski a prenosi strana.ua

On je dodao, da će pitanje biti rešeno „pošto ne može biti bilo kakvih pitanja medju tako bliskim partnerima i stvarnim prijateljima kao što su Poljska i Ukrajina“.

Prema poslednjim procenama Svetskog saveta za žito u poljoprivrednoj 2022/23 biće u svetu proizvedeno 801 milion tona pšenice od čega će Ukrajina proizvesti 25,2 miliona ili 3,1 odsto, a izvešće 14 miliona tona ili 7 odsto svetskog izvoza pšenice.

Prema istoj proceni, svet će u poljoprivrednoj 2022/23 proizvesti 1150 miliona tona kukuruza od čega će u Ukrajini biti proizvedeno 2,2 odsto ili 25,5 miliona tona.Procenjuje se da će iz
Ukrajine biti izvezeno 19 miliona kukuruza ili 11,9 odsto svetskog izvoza.

Prema proceni Narodne banke Ukrajine, rod žita će u toj zemlji u poljoprivrednoj 2023/24 biti smanjen za 15 odsto na ukupno oko 46 miliona tona.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com