FAO : Zbog konflikta u Ukrajini cene hrane bi mogle da porastu za 8 do 22 odsto

Zbog konflikta u Ukrajini svetske cene hrane bi mogle da porastu za 8 do 22 odsto iznad visokog nivoa na kome se već sada nalaze, ocenjuje Agencija UN za hranu (FAO) u svom opširnom prikazu „Značaj Ukrajine i Ruske Federacije za svetsko poljoprivredno tržište i rizici vezani za aktuelni konflikt“.

Rusija i Ukrajina su ogromni proizvodjači žitarica, suncokretovih ulja i veštačkih djubriva i druge zemlje bi tu produkciju u sezoni 2022/23 mogle samo delimično da nadomeste, pre svega zbog visokih troškova, ocenjuje FAO.

Tokom 2021.godine Rusija i Ukrajina su bile medju tri najveća svetska izvoznika pšenice, kukuruza, uljane repice, suncokreta i suncokretovih ulja dok je Rusija bila najveći svetski izvoznik azotnih djubriva i drugi po veličini izvoznik kalijumovih i fosfatnih djubriva, ističe FAO.

Ta organizacija ističe da su obe države neto izvoznici poljoprivrednih proizvoda, a izvoz im je koncentrisan u ograničenom broju zemalja od kojih su mnoge siromašne ili sa niskim dohocima što ih izlaže velikim prehrambenim rizicima.

U periodu od 2016/17 do 2020/21 godine, Rusija i Ukrajina su obezbedjivale 19 odsto svetske proizvodnje ječma, 14 odsto svetske proizvodnje pšenice i 4 odsto svetske proizvodnje kukuruza.

Te dve države su obezbedjivale više od polovine svetske proizvodnje suncokretovog ulja , 6 odsto svetske proizvodnje uljane repice i 2 odsto soje.

Tokom 2021.godine, Rusija je bila najveći svetski izvoznik pšenice sa 32,9 miliona tona(18%), a Ukrajina peti svetski izvoznik sa 20 miliona tona (10%).

Zajedno su obezbedjivale 64 odsto svetskog izvoza suncokretovog ulja – 2021.godune Ukrajina je izvezla 5135 tona suncokretovog ulja, a Rusija 3112 tona, izveštava FAO.

Kad je recimo pšenica u pitanju, 50 država je od uvoza iz  Rusije i Ukrajine zavisilo najmanje sa 30 odsto.

Osam država je 2021.godine  iz RF i Ukrajine obezbedjivalo više od 90 odsto svog uvoza pšenice : Eritreja(53%RF, 47%Ukrajina), Kazahstan, Mongolija i Jermenija skoro 100% su zavisne od uvoza pšenice iz Rusije, Azerbejdžan sa preko 95%, a Gruzija sa preko 90 odsto. Sa preko 90 odsto od uvoza pšenice iz Ukrajine i Rusije zavisi Somalija, a sa preko 90 % od uvoza pšenice iz Ukrajine zavise Sejšelska ostrva.

Izmedju 80 i 85 odsto od uvoza pšenice iz ove dve zemlje zavise Belorusuja, Kirgizija, Turska, Demokratska Republika Kongo i Finska.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com